Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KUSTURICA dobio najveću nagradu na festivalu u Sevastopolju

Foto: Medija Centar Beograd

KUSTURICA dobio najveću nagradu na festivalu u Sevastopolju

Kusturica je dobio zlatnu medalju „Sergeja Bondarčuka“ za izuzetan doprinos kinematografiji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica nagrađen je najvećom nagradom 26. Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji se održava u Sevastopolju od 22. do 31. maja.

„Veoma mi je drago što i ove godine najviše priznanje ’Zlatnog viteza‘ odlazi u dostojne ruke. Nedavno sam bio kod Emira Kusturice i on je obećao da će doći u Sevastopolj, ali ipak nije mogao, pa ću zbog toga ja morati da putujem u Beograd i da mu tamo uručim nagradu“, rekao je predsednik festivala, narodni umetnik Rusije Nikolaj Burljajev.

Organizatori su najavili da će novi film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ otvoriti ovogodišnji festival u Sevastopolju, piše Glas Moskve.

Burljajev je rekao da će na festival stići „druga junakinja tog filma — Sloboda Mićalović“.

Takođe, svi ruski mediji su preneli da je na Krim, zbog učešća na festivalu, stigao i „najpoznatiji indijanac u Sovjetskom Savezu i Istočnoj Evropi“ — Gojko Mitić, srpski glumac koji već decenijama živi i radi u Nemačkoj.

Mitić je pozitivno ocenio povratak Krima u sastav Rusije i rekao je da se ne plaši sankcija koje bi eventualno protiv njega mogla da uvede Ukrajina zbog posete tom poluostrvu.

„Ja sam slobodan građanin i mogu da putujem gde god hoću. Imam srpski pasoš i nisu mi potrebne vize za putovanje u Rusiju. Slušao sam o tome da je Srbima, koji su bili na Krimu, zabranjen ulazak u Ukrajinu. Mislim da je normalno dozvoliti ljudima da putuju. Ja bih sve granice u svetu uklonio, a sankcija se ne bojim“, rekao je Mitić po dolasku na Krim.

Mitić je takođe naveo da je prvi put u Sevastopolju, da je veoma srećan zbog toga i da se „u Rusiji, kao i u celom bivšem SSSR-u, oseća kao kod kuće“.

On je takođe pozdravio i prisajedinjenje Krima Rusiji.

„Vremenom bi ovde, u Sevastopolju, stajala američka flota. Dobro je što se to nije desilo“, prenose ruski portali Mitićeve reči.

Međunarodni filmski festival „Zlatni vitez“ održava se pod devizom „Za moralne ideale i uzdizanje ljudske duše“ i ujedinjuje film, pozorište, muziku, književnost i likovnu umetnost.

Na festivalu će biti prikazano 183 filma u različitim kategorijama — dokumentarni filmovi, animirani filmovi za odrasle i decu, televizijski filmovi… U svakoj kategoriji najboljim režiserima biće dodeljene nagrade — zlatne, srebrne i bronzane statue viteza.