Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV: Krim će zauvek biti deo Rusije i to pitanje je zatvoreno

Foto: memri.org

LAVROV: Krim će zauvek biti deo Rusije i to pitanje je zatvoreno

​Ovaj put je pitanje Krima došlo od italijanskih novinara.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Krim će ostati deo Rusije, to pitanje je zatvoreno jednom za svagda, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za italijanski list „Libero“.

„Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, ta tema je zatvorena jednom za svagda“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da li će Krim zauvek ostati u Rusiji, prenosi Glas Moskve.

„Podsetiću vas da se radi o slobodnoj, demokratskoj volji stanovnika Krima, koji su doneli svestan izbor u korist mira i prosperiteta. Ovaj oblik ostvarivanja prava na samoopredeljenje bio je jedini mogući način da se zaštite vitalni interesi naroda pred divljanjem nacionalističko-radikalnih elemenata u Ukrajini koji su na vlast došli nakon državnog udara koji su izveli u februaru 2014. godine“, istakao je Lavrov.

„Danas je očigledno da je volja stanovnika poluostrva, izražena na referendumu, omogućila da se izbegnu užasi građanskog rata — ono što više od tri godine kijevske vlasti prave u Donbasu“, dodao je ministar.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu.

Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.