Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lavrov: NATO da objasni odluke, komentari nisu ohrabrujući

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Lavrov: NATO da objasni odluke, komentari nisu ohrabrujući

Rusija želi da razume objašnjenje odluka NATO-a donetih na samitu 8. i 9. jula u Varšavi, jer javni komentari nisu ohrabrujući, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svet
Izvor: Tanjug

"Pre svega želimo da shvatimo objašnjenje NATO-a o odlukama koje su donete na samitu u Varšavi. Ono što smo čuli u javnim komentarima, naravno, nije ohrabrujuće. Prevlađuje želja da se sačuva veštački stvoren lik neprijatelja da bi se na toj osnovi zahtevalo jedinstvo redova i konsolidacija pozicije“, izjavio je ruski ministar na konferenciji za medije u Astani.

Rusija je spremna za saradnju sa Severnoatlantskim paktom u okviru osnivačkog akta Rusija-NATO, rekao je Lavrov.

Kako prenosi Sputnjik, on je izrazio nadu da će se u Alijansi oslanjati na sporazume koji su sadržani u okviru osnivačkog akta.

„Mi smo spremni za to“, rekao je Lavrov novinarima u glavnom gradu Kazahstana.

On je istakao da "nije Rusija obustavila dogovor sa NATO-om i upravo zato pakt treba da preduzme sve korake za reanimaciju saradnje".

"Što se tiče dugoročnog karaktera odnosa Rusije sa NATO-om, nismo mi raskinuli sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma. Nismo mi zamrzavali saradnju za podršku avganistanskih snaga bezbednosti da bi se oni efikasnije borili protiv IS, nismo mi obustavili sve ostale oblike saradnje izmedu Rusije i Severnoatlantskog pakta“, naglasio je Lavrov, govoreći i o sastanku Saveta Rusija-NATO koji se danas održava u Briselu.

"Ako su oni zamrzli ovaj mehanizam, onda oni treba i da preduzimaju korake za reanimaciju ovog Saveta. Oni su tražili da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO. Mi smo im izašli u susret“, zaključio je Lavrov.