Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV: Nećemo podržati ekstremne ekonomske mere protiv Severne Koreje

Foto: memri.org

LAVROV: Nećemo podržati ekstremne ekonomske mere protiv Severne Koreje

"Neodgovorno je kada se sankcije koriste kako bi se uravnotežena situacija preokrenula u sopstvenu korist"

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Moskva ocenjuje da se retorika Vašingtona i Pjongjanga u poslednjih nekoliko dana u određenoj meri primirila, stoga se nada da će se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohladiti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je podsetio da posledice eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu mogu da se odraze na živote stotina hiljada ljudi, prenosi Glas Moskve.

Istovremeno, Lavrov rekao da Rusija veruje da su sve mogućnosti ekonomskog pritiska na Severnu Koreju praktično iskorišćene, dok bi bilo kakve dodatne mere bile ekstremne.

„Moskva neće podržati inicijativu za ekonomsko gušenje Severne Koreje koju naši partneri predlažu i koja direktno kači građane te zemlje. Naš stav je da je Savet bezbednosti UN dosadašnjim rezolucijama već uveo ozbiljne ekonomske mere, stoga je trenutno najbitnije vratiti se za pregovarački sto“, naglasio je on.

Podsetimo, Savet bezbednosti je 5. avgusta usvojio rezoluciju kojom se zabranjuje uvoz uglja, čelika i morskih proizvoda iz Severne Koreje, a procenjuje se da se će se ovom merom tri puta smanjiti ukupan priliv novca od izvoza ovih proizvoda, koji godišnje Severnoj Koreji donosi oko tri milijarde dolara.

Lavrov se osvrnuo i na temu Irana rekavši da su sankcije SAD protiv te zemlje neodgovorne i mogu da naruše balans snaga.

„Smatram da je neodgovorno kada se sankcije koriste kako bi se ta uravnotežena situacija preokrenula u sopstvenu korist, a upravo takva ravnoteža postignuta je nuklearnim sporazumom sa Iranom. Ne treba pokretati takve provokacije jer se radi o nacionalnim interesima određene zemlje, kao i o interesima ogromnog regiona u kojem je neophodno održati nenuklearni status“, istakao je ruski ministar.

Kako je rekao, pitanje budžeta raketnog programa Irana je isključivo unutrašnje pitanje te zemlje i niko ne može da zabrani ukoliko Teheran odluči da ga poveća.

Lavrov je izrazio nadu da SAD neće prekršiti svoje obaveze kada je reč o implementaciji iranskog nuklearnog sporazuma.