Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lavrov: RUSIJA SE NEĆE PRIDRUŽITI Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja

Foto: diplomatija.com

Lavrov: RUSIJA SE NEĆE PRIDRUŽITI Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja

​"Rusija se neće pridružiti Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja", rekao je Lavrov.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Moskva ne planira da se pridruži Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Prema njegovim rečima, Moskva poziva da se uzmu u obzir stvarni rizici od hemijskog terorizma koji se, upozorio je, širi van granica Bliskog istoka, prenosi Glas Moskve.

Lavrov je optužio pojedine zapadne zemlje da radije zatvaraju oči na to što teroristi u Siriji i Iraku koriste i proizvode hemijsko oružje, dok istovremeno optužuju Damask bez dokaza.

On je dodao da Rusija insistira na početku pregovora o međunarodnoj konvenciji o suzbijanju hemijskog terorizma.

"Rusija je predložila razvoj novog pravno obavezujućeg instrumenta, međunarodne konvencije o suzbijanju hemijskog i biološkog terorizma. Mi smo predstavili nacrt konvencije na konferenciji o razoružanju u Ženevi", rekao je Lavrov.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prethodno je pred Savetom bezbednosti UN rekao da pretnja od oružja za masovno uništenje "izgleda kao da jača" i pozvao na veće diplomatske napore u suprotstavljanju izazovu koji donose nuklearne ambicije Severne Koreje.

Navodi se da je Gutereš pred Savetom bezbednosti izjavio da međunarodna zajednica mora da izgrađuje dalje na osnovu "malih znakova nade" koji su se pojavili iz nedavnih kontakata Južne i Severne Koreje na polju diplomatije i denuklearizacije Korejskog poluostrva.