Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LE PENOVA PONOVO U TRCI, ovaj put za parlament

Marin Le Pen/ Foto: france24.com

LE PENOVA PONOVO U TRCI, ovaj put za parlament

Liderka francuskog Nacionalnog fronta najavila "ključnu ulogu" u novom političkom pejzažu, kao i da će se kandidovati za poslaničko mesto u svom severnom uporištu Enen-Bomon

Svet
Izvor: Večernje novosti

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen najavila je da će se kandidovati za mesto u parlamentu na izborima u junu, ističući da njena stranka Nacionalni front ima "ključnu ulogu" u novom političkom pejzažu.

"Ne mogu da zamislim da ne budem na čelu svojih trupa u bici koju smatram suštinskom", rekla je Le Pen televiziji TF1, prvi put se pojavivši u javnosti otkako je 7. maja izgubila od Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora.

Marin Le Pen će se kandidovati za poslaničko mesto u svom severnom uporištu Enen-Bomon, nekadašnjem rudarskom regionu gde je izgubila na izborima 2012, prenosi danas AP, uz ocenu da bi novi neuspeh mogao da osujeti njen pokušaj da ujedini Nacionalni front i učini ga vodećom opozicionom strankom u Francuskoj.

Liderka krajnje desnica najavila je svoju kandidaturu u trenutku kada se suočava sa podelama koje bi mogle da je ometu u postizanju novopostavljenih ciljeva.

Istovremeno, centrista Makron je uspostavio političku jednačinu, osvojivši pobedu na predsedničkim izborima i formirajući vladu uz podršku i levice i desnice, a sada nastoji da na sličan način osvoji i parlamentarnu većinu koja će podržati njegovu agendu.

"Mi smo, zapravo, jedini opozicioni pokret. Imaćemo ključnu ulogu u preuređivanju političkog života", rekla je Marin Le Pen.

Ona računa na 10,6 miliona glasova, koliko je dobila kao predsednički kandidat, kako bi njena stranka ušla u parlament na izborima 11. i 18. juna.