Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LE PENOVA UŠLA U SKUPŠTINU, ništa od Makronovog "cunamija"

Marin Le Pen/ Foto: theguardian.co.uk

LE PENOVA UŠLA U SKUPŠTINU, ništa od Makronovog "cunamija"

U Francuskoj održan drugi krug parlamentarnih izbora. Makronu pripala apsolutna većina, ali ipak nije napravio obećani "cunami"

Svet
Izvor: Večernje novosti

Markon je u kratkom roku pokorio francusku političku scenu. Nedavno je postao predsednik države, a od sinoć sa svojom novoosnovanom "Republikom u pokretu" ima i apsolutnu većinu u skupštini.

Ipak, rezultat nije na nivou najavljenog "cunamija" koji je u jednom momentu, očigledno zbog preterane fascinacije talasom njegovog novog pokreta, predviđao i do 455 poslanika. Građani su, očigledno, poslušali apel lidera ostalih stranaka da prilikom glasanja razmišljaju o tome da neće biti dovoljno demokratske atmosfere i debata u skupštinskim klupama, ukoliko svu vlast masovno prigrabi Makron.

Među budućim poslanicima biće mnogo novih lica, gotovo polovina iz redova "Republike u pokretu", koji se do sada uopšte nisu bavili politikom.

Na drugom mestu su Republikanci sa svojim desničarskim koalcionim partnerima, koji su osvojili 136 mesta, upola manje nego u prethodnom sazivu. Socijalisti sa ekolozima će imati svega 46 poslanika, dok su sami u proteklih pet godina imali gotovo deset puta više. Zbog lošeg skora ostavku je podneo vođa stranke, prvi sekertar Žan Kristof Kambadelis. Komunistima i krajnjim levičarima na čelu sa Žan-Likom Melanšonom od koga se očekuje da poslaničke rasprave učini veoma živahnim pripalo je 26 mesta.

Po prvi put će u nacionalnu skupštinu i šefica "Nacionalnog fronta" Marin le Pen, zajedno sa svojim životnim saputnikom Lujem Aliom. Ova stranka krajnje desnice moći će da računa na 8 poslanika, što je četiri puta više nego u prethodnom sazivu, ali je malo u odnosu na činjenicu da je stranka bila u drugom krugu predsedničkih izbora. Njeni kandidati redovno moraju da se bore protiv "republikanskog bloka" koji u drugom krugu protiv njih prave ostale partije. Neće imati poslaničku grupu, za koju je potrebno 15 poslanika. U skupštinu ulazi i troje nacionalista s Korzike.