Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mađarska neće prihvatati odbijane trazioce azila

Izbeglice na putu Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mađarska neće prihvatati odbijane trazioce azila

Mađarska ne želi da prihvata tražioce azila za koje bi prema Dablinskoj uredbi trebalo da bude nadležna, najavio je danas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Svet
Izvor: Tanjug

"Ne. Mađarska neće nikoga primati", poručio je Kovač u razgovoru sa novinarima u Beču.

Time Mađarska kvari planove Beča da slučajevi koji potpadaju pod uredbu Dablin III budu vraćani u susedne zemlje.

Kovač je stav mađarske vlade objasnio ponašanjem Austrije i Nemačke tokom prošlog leta i jeseni.

Tada je Austrija, kako je podsetio, konvojima prebacivala izbeglice iz Mađarske, a Nemačka svojom najavom da će sve primiti izrekla pozivnicu izbeglicama.

Kovač naglašava da se zbog toga Mađarska ne oseća nadležna za izbeglice koje su preko Mađarske putovale u Austriju.

Prema Dablinskoj uredbi za zahtev za dobijanje azila nadležna je ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio tražilac.

Međutim, Austrija je od septembra prošle godine obustavila vraćanje tražioca azila u Mađarsku na osnovu odluke suda, koji je došao do zaključka da Mađarska nehumano postupa prema izbeglicama.

Inače većina izbeglica dospeva u Grčku na teritoriju EU, ali u tu zemlju se već godinama ne mogu vratiti odbijeni tražioci azila na osnovu odluke evropskog suda, koji je ocenio da preti kršenje osnovnih prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije želi da ponovo počne sa vraćanjem tražioca azila u Mađarsku i namerava tokom ovog meseca da uputi delegaciju u tu zemlju, kako bi se uverila u stanje po pitanju tamošnjeg sistema za dodelu azila.