Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MEDVED KAO RUSKI SIMBOL: Zver na koju su Rusi ponosni

Foto: Dnevne

MEDVED KAO RUSKI SIMBOL: Zver na koju su Rusi ponosni

Ruski mrki medved vekovima je zaštitni znak ove zemlje na koji je ruski narod veoma ponosan.

Svet
Autor: Glas Moskve

Gotovo svaka država ima životinju kao nacionalni simbol, pa tako Kina ima pandu, u Australija kengura, Francuska petla, u SAD orla. U Rusiji je to mrki medved.

Neobično poštovanje ruskog naroda prema tom predatoru seže u stara vremena, još do pokrštavanja. Jedna od legendi glasi da je čovek nastao od medveda — zbog slične spoljašnjosti (oči, noge, ruke). Smatralo se da ako se sa medveda skine koža, on postaje običan čovek.

Medved je snalažljiva životinja, a u krajevima gde nema lavova on je životinjski car.

Kako je krenulo prihvatanje hrišćanstva, tako je krenula i borba protiv medveda i njegovog lika. Crkva je mnogo uradila da ga demonizuje.

Medved je okarakterisan epitetom divljine, surovosti i lošeg ponašanja.

Politizacija lika je počela, može se reći, za vreme Petra I kada je Rusija postala jedna od evropskih sila.

Rusija se predstavljala kao pljačkaška i agresivna država koja brzo raste. Petar je od nje napravio imperiju, ona je dobila odgovarajući status i ostale evropske države su videle u njoj konkurenta., piše portal Glas Moskve.

Tada je otpočela politička borba za zatvaranje Rusije u njene ranije granice, njeno vraćanje u divlje stepe Sibira i Bajkala. U to vreme je i počelo objavljivanje brojnih članaka u novinama, pamfleta, karikatura u kojima je lik medveda bio simbol divlje Rusije.

Ipak, u nekim periodima je Rusija postala saveznica Zapada i tada medved nije bio toliko "zao".

Nakon Oktobarske revolucije medved je postao sveopšte strašilo. Ruskim „miškom" su svoje sugrađane plašili i Hitler i Čerčil i Regan. I danas je medved veoma prisutan u zapadnim medijima, naravno negativno. To se posebno ustalilo nakon gruzijske krize, a aktuelno je i sada zbog ukrajinske i sirijske krize. Na primer, jedna od najprepoznatljivijih karikatura ruskog predsednika Vladimira Putina je ona na kojoj jaše medveda.

Ipak, što se jače protive medvedu, Rusi ga više obožavaju.

Medved je bio maskota Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine, veoma je zastupljen na ruskim zastavama na sportskim manifestacijama, a simbol je i vladajuće ruske partije — „Jedinstvene Rusije".

Samo veoma jak i veliki narod je mogao uzeti medveda za svoj simbol, a Rusi ga se ne odriču, navode istoričari.