Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Merkel: Država će činiti sve da osigura bezbednost

Angela Merkel/ Foto: YT printscreen

Merkel: Država će činiti sve da osigura bezbednost

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas, u obraćanju povodom napada u Minhenu u petak da će država učiniti sve kako bi osigurala bezbednost građana.

Svet
Izvor: Tanjug

Ona je, na konferenciji za štampu, nakon sastanka Saveta bezbednosti, istakla da su Nemačka, a pre svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave, i da su još uvek svi pod utiskom slika i izjava svedoka o stravičnom napadu na građane.

Merkelova je kazala da je državni vrh sa bezbednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povređenima na putu ozdravljenja.

„Delimo vašu patnju i mislimo na vas“, poručila je ona.

Merkelova je podsetila da je ovaj slučaj teže podneti imajući u vidu napade koji su se dogodili proteklih dana.

S tim u vezi je podsetila na napad u Nici, gde je ubijeno 84 osobe, kao i nedavni napad na putnike u vozu kod Vircburga.

„Napadač u vozu je u našu zemlju došao pre godinu dana i istraga je dalje u toku, jer nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao“, podvukla je ona.

Nemačka kancelarka je istakla da su se napadi dogodili uvek na mestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razume strepnje građana o bezbednosti.

Istovremeno je poručila da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo obezbedili građane i komunicirali na veoma trezven način.

„Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica bezbednosti građana“, naglasila je Merkelova.

Takođe je zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim delovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.

„Saosećanje sa svima je snaga naše zemlje“; podvukla je Merkelova.

Ona je prenela da Nemačkoj iz celog sveta pristižu poruke podrške i pomoći, na kojima se zahvaljuje, dodajući da je dobro znati da među narodima postoji solidarnost i da Nemačka ima puno prijatelja u borbi protiv terorizma.

„Saznaćemo šta je tačno bio motiv za napad u Minhenu. Nećemo stati sve dok ne budemo znali kako se napdač iz Vircburga radikalizovao“, najavila je ona poručujući da će država činiti sve da osigura bezbednost građana.