Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Merkelovu u Turskoj čeka "sultan od Bosfora"

Angela Merkel Foto: AP

Merkelovu u Turskoj čeka "sultan od Bosfora"

​Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su neki politički događaji u Turskoj "veoma zabrinjavajući".

Svet
Izvor: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su neki politički događaji u Turskoj "veoma zabrinjavajući".

Ona je obećala da će se tim pitanjima pozabaviti tokom svoje posete toj zemlji u ponedeljak.

Merkel je za FAZ, izrazila spremnost da "o svim važnim pitanjima" razgovara sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kada se sa njim sastane u Istanbulu na marginama samita o humanitarnoj pomoći pod okriljem UN, prenosi AFP.

"Naravno, neki događaji u Turskoj su izvor velike zabrinutosti za nas", rekla je nemačka kancelarka, u trenutku kada Erdogana zapadni kritičari optužuju za sve autoritarniji stil.

Merkel je rekla i da će prošlonedeljna odluka turskog parlamenta da se velikom broju poslanika oduzme poslanički imunitet imati "ozbiljne posledice" po kurdske političare.

Izrazila je i žaljenje što je proces zbližavanja i pomirenja sa Kurdima propao prošle godine.

Prema njenim rečima, iako Berlin, kao i Ankara, smatraju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom, kurdsko stanovništvo mora da ima "ravnopravno mesto i dobru budućnost u Turskoj".

Merkel je, takođe, ustala u odbranu spornog sporazuma koji je EU postigla sa Turskom u martu u cilju ograničavanja priliva izbeglica u EU, i odbacila ideju da je 28-člani blok sebe učinio zavisnim od Ankare.

"Naravno da postoji međuzavisnost - ili to jednostavno možete nazvati potrebom za uravnoteženjem našim interesa", rekla je Merkel nemačkom listu.

Ona je naglasila da je, uprkos međusobnoj zavisnosti, Nemačka uvek spremna da izrazi kritike o razvoju situacije u nekoj zemlji, "bilo javno ili u četiri oka".

Sporazum o bezviznom režimu za Tursku sa EU je ugrožen zbog odbijanja Ankare da izmeni svoje antiterorističke zakone, što taj sporazum iziskuje, zbog čega je Erdogan proteklih nedelja dao niz kritičkih izjava o EU, navodi francuska agencija.

Merkel je rekla i da pomno prati kako Turska ispunjava svoje obaveze u skladu sa tim sporazumom i navela da ta zemlja "u ovom trenutku ispunjava obaveze na pouzdan način".

"O tome kako stoje stvari razgovaraću sa turskim predsednikom", najavila je nemačka kancelarka.