Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Micubiši varao s potrošnjom goriva 25 godina

Foto: avto.goodfon.su

Micubiši varao s potrošnjom goriva 25 godina

List "Asahi" takođe navodi da su ponovna testiranja obavljena u kompaniji otkrila da je kod nekih vozila lažiranje potrošnje goriva išlo i preko 15 odsto.

Svet
Izvor: Tanjug

Kompanija Micubiši Motors varala je na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina, objavio je danas list Asahi, podgrejavši ionako "vruću temu" o veličini skandala koji je gurnuo ovog proizvođača automobila u krizu.

Pozivajući se na neimenovane izvore u kompaniji, Asahi piše da je lažiranjem podataka o potrošnji goriva pogođeno na desetine modela automobila prodatih u Japanu od 1991. godine, uključujući limuzine i SUV vozila, poput popularnog modela Pajero, prenosi agencija Frans pres.

List takođe navodi da su ponovna testiranja obavljena u kompaniji otkrila da je kod nekih vozila lažiranje potrošnje goriva išlo i preko 15 odsto.

Kompanija se oporavlja nakon što je prošlog meseca priznala da je manipulisanje na testiranjima korišćeno godinama, i da su se time služili neimenovani zaposleni, kako bi neke od automobila prikazali efikasnijim u pogledu potrošnje goriva nego što jesu u stvarnosti.

Micubiši je do sada potvrdio da su u ovaj skandal uključena četiri modela i više od 600.000 vozila, pri čemu su svi prodati u Japanu, upozorivši da će taj broj verovatno rasti.

Reagujući na tekst u Asahiju, portparol Micubišija je rekao da je firma već jasno stavila do znanja da će broj modela obuhvaćenih skandalom biti povećan, dodajući da "u ovome što je napisano - nema ničeg novog".

Međutim, kako navodi Frans pres, novi medijski napis će verovatno pokrenuti spekulacije o tome da su varanjem obuhvaćena i vozila prodata u inostranstvu, čime će ovaj skandal preći granice nacionalnih okvira. Micubiši je prošle godine prodao oko jedan milion vozila na globalnom nivou, precizira francuska agencija.