Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MiG-31 NAJBRŽI I NEPRIKOSNOVEN ruski lovac-presretač

Foto: airforce.ru

MiG-31 NAJBRŽI I NEPRIKOSNOVEN ruski lovac-presretač

MiG-31 je najbrži vojni avion na svetu. Maksimalna brzina aviona je do tri hiljade kilometara na sat, dinamički plafon leta je 30.000 metara.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovo je prvi avion SSSR-a četvrte generacije, koji je inicijalno stvorila mreža: svaka mašina može preneti informacije i dati indikaciju o ciljevima svim drugim vazduhoplovima i vazdušnoj odbrani, što značajno povećava efikasnost.

Avion MiG-31 je od svog uvođenja u operativnu upotrebu predstavljao „čudo“ tehnike, u svakom smislu te reči. Poseduje nišansko-navigacijski sistem, koji zapravo predstavlja spregu više navigacijskih pod-sistema i više takozvanih napadnih senzora.

Može se koristiti, između ostalog, za koordinaciju vazduhoplovnih operacija, delimično zamenjujući A-50, piše Glas Moskve.

Udeo titanijuma u vazdušnoj konstrukciji - 16 odsto, čelika - 50 odsto, aluminijumske legure - 33 odsto.

Posada u MiG-31BM-u je 2013. godine zabeležila rekord u trajanju neprekidnog leta, nakon što je provela 7 sati i 4 minute na nebu. Raspon leta bio je više od osam hiljada kilometara sa tri dosipanja goriva u vazduhu.

Četiri lovca MiG-31 mogu kontrolisati 1.100 km vazdušnog prostora, dok modifikacija MiG-31BM značajno poboljšava performanse.

Avion je dobio novi sistem za kontrolu oružja i BRLS, što omogućava otkrivanje ciljeva u rasponu do 320 km i istovremeno praćenje do deset vazdušnih meta.

Od prvobitne verzije, od kada se pojavio, naoružanje mu je izvanredno i sastoji se od četiri rakete velikog dometa R-33, efikasnog dometa od 120 km, i dve rakete velikog dometa R-40 sa mogućnošću radarskog i IC vođenja. Raketa R-40 je prva hipersonična raketa klase Vazduh – Vazduh.

Do 2020. planirano je da se modernizuje 60 “MiG-31” u “MiG-31BM”. Takođe, za avion će biti remontovano oko 150 “R-33” raketa.

Trenutno, oružane snage Ruske Federacije imaju oko 250 “MiG-31B” i njegovih modernizacija “MiG-31BS”, “MiG-31BM” i “MiG-31BSM”.

Na osnovu “MiG-31”, stvoren je sistem dugotrajnog presretanja za “PAK DP”.