Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MIG-41 BIĆE NAJBRŽI NA SVETU, tvrde ruski zvaničnici

Foto: livejournal

MIG-41 BIĆE NAJBRŽI NA SVETU, tvrde ruski zvaničnici

​Budući presretač će moći obavljati zadatke u bližem kosmosu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

PAK DP “MiG-41”, perspektivni avijacioni kompleks za presretanje dugog dometa, biće najbrži borac na svetu i moći će da se bori sa hipersoničnim projektilima, izjavio je senator Viktor Bondarev.

"Pretpostavlja se da će “MiG-41” biti najbrži na svetu, maksimalno nevidljiv za radare. Biće u stanju da savlada ne samo standardne pretnje poput manjih manevara krstarećih raketa, bombardera, bespilotnih letilica, već i pretnje od hipersoničnih projektila", rekao je bivši komandant ruskih vazduhoplovnih snaga.

Prema njegovim rečima, opseg PAK DP je postavljen u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Naoružanje će biti raketa R-37 klase vazduh-vazduh, kao i rakete nove generacije, prenosi Glas Moskve.

"MiG-41 je u razvoju. O njegovom prijemu u trupe prerano je govoriti, ali najverovatnije neće doći do toga do 2025. godine", dodao je Bondarev.

Pretpostavlja se da “MiG-41” treba da zameni presretača “MiG-31”, čiji radni vek ističe 2028. godine.

Podsetimo, sredinom decembra, generalni dizajner Ujedinjene avio-kompanije Sergej Korotkov rekao je da rad na uspostavljanju PAK DP-a može početi već sledeće godine.

U ovom trenutku postoji proces rasprave o tehničkom zadatku za avion između proizvođača RSK-a "MiG" i Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Nije isključeno da će budući presretač moći obavljati zadatke u bližem kosmosu.