Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Migranti osuđeni na zatvorske kazne zbog ulaska u Mađarsku

Foto: sxc.hu

Migranti osuđeni na zatvorske kazne zbog ulaska u Mađarsku

Sud u Mađarskoj doneo je danas presudu kojom je 10 migranata osuđeno na kazne zatvora, u trajanju od jedne do tri godine, zato što su prošle godine nelegalno prešli njihovu granicu nakon postavljanja bodljikave žice duž granice sa Srbijom.

Svet
Izvor: Tanjug

Ovo je prva presuda po osnovu zakona usvojenog neposredno pre nemira na mađarsko-srpskoj granici 2015. godine, kojim se prelazak granice tretira kao "izazivanje nereda" a kažnjava se jednom, do pet godina zatvora, prenosi Rojters.

Mađarski tužioci su danas doneli presude i za dva Rumuna. Jedan je osuđen za delo "krijumčarenje ljudima" dok je drugi osuđen za dela "pokušaj ubistva" i "surovost" zato što je, prilikom krijumčarenja 106 migranata, ostavio prebukiran kamion sa ljudima na suncu. Migranti su na silu otvorili vrata kamiona i pobegli.

Mađarski premijer Viktor Orban je zauzeo čvrst stav po pitanju migracija, uz tvrdnju da "Evropska unija rizikuje da doživi drugu vrstu migracije - kada umorne članice počnu da prate Britaniju, ukoliko ne urade isto što i Mađarska".

Prema saopštenju mađarskog suda, po isteku zatvorskih kazni zatvora, osuđeni migranti će biti proterani iz Mađarske.