Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Migranti zapalili prihvatni centar na Lampeduzi

Migranti u Đevđeliji Foto: Tanjug/Tanja Valič

Migranti zapalili prihvatni centar na Lampeduzi

Grupa migranata zapalila je prihvatni centar na italijanskom ostrvu Lampeduzi, ali u požaru srećom niko nije povređen, saopštili su jutros lokalni zvaničnici.

Svet
Izvor: Tanjug

Gradonačelnica Lampeduze Đuzi Nikolini je izjavila da je sinoć zapaljena jedna zgrada centra za smeštaj izbeglica i da je policija identifikovala četvoricu muškaraca osumnjičenih za izazivanje požara, preneo je Rojters.

Požar je započeo tako što su zapaljena četiri dušeka, a ukupna šteta još nije ustanovljena, izjavio je portparol vatrogasne službe.

Izbeglički centar na Lampeduzi, prvom evropskom gradu u koji stignu desetine hiljada migranata koji se iz Afrike morem otisnu ka Evropi, već je dvaput delimično oštećen u požaru, 2009. i 2011. godine.

U protekle dve godine je u Italiju brodovima i čamcima stiglo više od 320.000 migranata, a od početka godine ih je pristiglo 31.000, usled čega italijanski prihvatni centri pucaju po šavovima iako još nije ni počela letnja sezona kad stiže najveći broj migranata.

U prihvatnom centru na Lampeduzi se migrantima uzimaju otisci prstiju i radi identifikacija.

Prema zakonima Evropske unije, migrant mora da ostane u onoj članici EU u koju je prvu ušao, a to se određuje prema tome gde su im uzeti otisci prstiju, što izaziva proteste azilanata koji ne žele da ostanu u Italiji.