Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MInhen: Devet žrtava, napadač se sam ubio

MInhen: Devet žrtava, napadač se sam ubio

Motivi napada su "potpuno nejasni", rekao je šef policije na konferenciji za štampu i precizirao da je napadač živeo u Minhenu i da je imao dvojno državljanstvo

Svet
Izvor: Agencije/NB

Devet osoba je ubijeno, a 16 ranjeno u napadu u tržnom centru u Minhenu, izjavio je šef policije tog nemačkog grada Hubertus Andre i dodao da je nađeno i telo napadača koji je izvršio samoubistvo.

Napadač je bio 18-godišnji Nemac iranskog porekla, koji nije imao nikakav kriminalni dosije, i najverovatnije je delovao sam, rekao je Andre.

Motivi napada su "potpuno nejasni", rekao je šef policije na konferenciji za štampu i precizirao da je napadač živeo u Minhenu i da je imao dvojno državljanstvo.

"Prerano je reći da li je u pitanju teroristički napad, kao što je rekao Oland, ili delo poremećene osobe", istakao je Andre i dodao da među poginulima ima mladih, a povređeno je i nekoliko dece.

On kaže da je policija pucala u napadača i ranila ga, ali je on uspeo da pobegne, dok je nemačka novinska agencija DPA navela da je njegovo telo kasnije pronađeno na udaljenosti od oko jedan kilometar od tržnog centra, u kojem se dogodila pucnjava.

"Pronašli smo muškarca, koji je izvršio samoubistvo. Pretpostavljamo da je on jedini napadač", navela je policija na svom nalogu na Tviteru.

Policija je ranije verovala da su u napadu učestovala najmanje tri lica, ali je Andre precizirao da se ispostavilo da druge dve osobe za koje se mislilo da povezane sa napadom, nisu sa time imale apsolutno ništa, već su samo bežale od pucnjave.

Na društvenim režama objavljen je snimak na kojem se vidi muškarac, obučen u crno, kako izlazi iz restorana Mekdonalds dok puca na ljude, koji beže.

Portparol policije u prestonici Bavarske ranije je rekao da se sumnja na terorizam, ali policija još uvek ne tvrdi da postoje neposredne veze sa islamistima.

To je drugi takav napad u Nemačkoj ove nedelje. U ponedeljak je 17-godišnji azilant napao sekirom i nožem putnike u vozu bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, a napadač je ubijen.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, iako nemačke vlasti veruje da je taj napadač delovao sam.

Jeftić: Ne zna se konačan broj poginulih i ranjenih

Vicekonzul Srbije u Minhenu Biljana Čelik Jeftić izjavila je večeras da je konzulat u stalnom kontaktu sa minhenskom i bavarskom policijom, ali da za sada nema konačnih podataka o broju mrtvih i ranjenih.

Jeftić je rekla da je zvanično policija saopštila da je reč o šestoro mrtvih. Policija traga za napadačima, u gradu je proglašena specijalna situacija. Jeftić je u direktnom uključenju za regionalnu N1TV rekla da je evakuisana Železnička stanica u Minhenu.

Prema njenim rečima, u tom bavarskom gradu živi 20.000 srpskih državljana. Jeftić očekuje da će konzulat biti blagovremeno obavešten o žrtvama i njihovom identitetu.