Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MMF: Rastu rizici u Centraloj Evropi, kriza u Rusiji prošla

MMF logo

MMF: Rastu rizici u Centraloj Evropi, kriza u Rusiji prošla

MMF je saopštio da će rast BDP-a u regionu od Poljske do Turske još uvek ostati na zdravim osnovama od tri do četiri odsto rasta

Svet
Izvor: Tanjug

Najgora ekonomska kriza u Rusiji je možda prošla, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond, istovremeno upozoravajući da potencijalna stagnacija evrozone i promena politika uzrokuju da perspektive centralne Evrope budu još neizvesnije.

U danas objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE), navodi se da uspon populističkih partija u nekim državama, slab rast globalne ekonomije i starenje populacije otežavaju situaciju, navodi agencija Rojters.

Oslanjajući se na prognoze predstavljene prošlog meseca, MMF je saopštio da će rast BDP-a u regionu centralne Evrope, od Poljske do Turske, ostati na zdravim temeljima u rasponu od 3,0 do 4,0 odsto u ovoj godini, dok će Rusija i većina njenih suseda ostati u recesiji.

- Iako je primetan snažan ciklični oporavak u zemljama CESEE, rizici su porasli. Najveća kočnica po rast regiona bi mogla biti stagnacija evrozone, koja je najveći trgovinski partner za većinu zemalja iz regiona CESEE - navodi se u izveštaju MMF-a.

Zamenik direktora evropskog odeljenja MMF-a Mahmud Pradan je izjavio da je ekonomija evrozone počela ovu godinu u boljem svetlu od očekivanog, ali da je i dalje u "očiglednoj opasnosti".

On je, takođe, podržao novu ukrajinsku vladu, navodeći da su njeni prvi signali poštovanja reformskih napora "vrlo ohrabrujući".