Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MOĆNA RAKETA: Američki vojni eksperti uplašeni zbog ruskog Jars-a?

Foto: politros.com

MOĆNA RAKETA: Američki vojni eksperti uplašeni zbog ruskog Jars-a?

Vežbe održane pre samo nekoliko dana na kojima je izvršeno testiranje interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars izazvale su jezu među zapadne vojne eksperte.

Svet
Autor: Glas Moskve

Ruska vojska je sa kosmodroma Pleseck uspešno lansirala raketu koja je pogodila zadatu metu na Kamčatki, prenelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, lansiranje je izvedeno sa ciljem „potvrde pouzdanosti raketa te klase“.

Poznati američki vojno-politički portal The National Interest je preneo da je u septembru ruska raketna vojska strateške namene lansirala nekoliko IBR PC-24 „Яrs“, koje se nalaze u silosima i na mobilnoj platformi, piše portal Glas Moskve.

Ove rakete su bile opremljene „eksperimentalnim“ bojevim glavama. „Potpuno je nejasno kakve su karakteristike i mogućnosti tih novih „eksperimentalnih“ bojevih glava“ zabrinuto se pitaju američki vojni stručnjaci.

Kako su naveli vojni eksperti, verovatno se radi o novoj generaciji bojevih glava sa sposobnostima brze promene putanje prilikom leta (bojeva glava sa povećanim manevarskim sposobnostima), koje su specijalno projektovane da se probiju kroz zonu pokrivenu protiv-raketnim sistemima za njihovo presretanje.

Pretpostavka je da ruske strateške snage u svom posedu imaju ukupno 110 ovih raketa (20 stacionarnih i 90 mobilnih). Ove rakete su spremne da trenutno reaguju na eventualni napad na tlo Ruske Federacije, i nanesu fatalne udare po uslovnom protivniku.

Kako je naš portal već pisao, na kosmodromu Pleseck raketne jedinice izvršile su testiranje interkontinentalne balističke rakete RS-24 "Jars", stacionarnog baziranja.

Ubrzo zatim sa istog mesta izvedeno je lansiranje interkontintentalne balističke rakete PC-24 „Jars“, ovaj put sa mobilne platforme.