Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MOĆNA RUSKA ARMATA: NATO oružje protiv njega nemoćno

Foto: Sputnik

MOĆNA RUSKA ARMATA: NATO oružje protiv njega nemoćno

Stručnjak sa Međunarodnog instituta za strateške studije smatra da zemlje NATO-a treba da preduzmu mere za usavršavanje sistema protivtenkovske odbrane

Svet
Autor: Glas Moskve

Stručnjak sa Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu Brig Ben Bari smatra da savremena protivtenkovska sredstva koje koristi NATO nemaju mnogo efekta protiv ruskog tenka T-14 „Armata“, saopštila je radio-televizija Bi-bi-si.

Novi ruski tenk T-14 „Armata“ opremljena je aktivnim sistemom zaštite „Avganit“ koji može i fizički da uništava ciljeve i da ih izvede iz stroja. Radio-optički radar „Afganita“ sastoji se od četiri aktivne fazne antenske rešetke koji upozoravaju na približavanje granata. Sistem za radarsko ometanje skreće putanju rakete — pomoću blokiranja lasera i radara i pomoću dimne zavese, piše portal Glas Moskve.

Bari smatra da je ovakav sistem pretnja za celu generaciju protivtenkovskog oružja, uključujući i američke raketne sisteme „Džejvelin“.

Bari smatra da se u zemljama NATO-a gotovo da ne vodi stvarna rasprava o ovom problemu. Neke zemlje sprovode istraživanja i ispitivanja kako opremile svoje tenkove sistemom aktivne zaštite. „Ali čini se da izostavljaju neprijatne zaključke o sopstvenom protivtenkovskom potencijalu“, smatra ekspert.

On dodaje da zemlje NATO-a treba da preduzmu mere za usavršavanje sistema protivtenkovske odbrane.

Prema informacijama Bi-bi-si-ja, Norveška je jedna od prvih u NATO-u izdvojila sredstva za zamenu raketnih sistema „Džejvelin“ da bi sačuvala sposobnost da se bori protiv teških oklopnih jedinica. I izveštaju se dodaje da plan nabavke za potrebe odbrane u Norveškoj predviđa 200-350 miliona norveških kruna (24-42 miliona dolara) na zamenu raketnih sistema.