Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MODERNIZACIJA tenka T-90M završena, testiranja u toku

Foto: mil.ru

MODERNIZACIJA tenka T-90M završena, testiranja u toku

​Dizajneri su uspeli da maksimiziraju nivo glavnih borbenih svojstava modernizovanog tenka T-90M.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Nadograđeni tenk T-90M se trenutno testira. Dizajneri su učinili sve da iskoriste potencijal modernizacije T-90 u potpunosti i maksimiziraju nivo glavnih borbenih karakteristika. Povećane su sposobnosti pretraživanja i posmatranja terena postavljanjem višekanalnog panoramskog pogleda, povećana je verovatnoća da se mete preciznije ciljaju putem instalacije visoko efikasnog sistema upravljanja vatrom”, rekao zamenik ruskog ministra odbrane Dmitrij Bulgakov.

Pored toga, Bulgakov je napomenuo da je svest posade o trenutnoj situaciji na terenu poboljšana instalacijom sistema za video nadzor na otvorenom sa pregledom od 360 stepeni, uveden je drugi (nezavisni) top iz daljinski kontrolisane municije, a dodat je i automatski mehanizam za učvršćivanje novih oklopnih probojnih projektila, piše Glas Moskve.

Govoreći o bezbednosti, na T-90M je povećana zaštita prednjih, bočnih i krmenih projekcija tenka kroz instalaciju nove dinamičke zaštite "Relikt" i rešetkastih ekrana, smanjena je površina oslabljenih zona i planiran je aktivni sistem zaštite.

“Što se tiče mobilnosti: povećana je snaga motora, ugrađena kamera za pozadinsku kontrolu, uveden je kompleks displeja za vozača-mehaničara sa funkcijama trenutne kontrole tehničkog stanja, uveden je dizel agregat, ugrađen je programirani grejač kako bi se osiguralo pokretanje glavnog motora na temperaturama u minusu”, rekao je Bulgakov.

Kada je reč o kontroli komande, na modernizovanom tenku je instaliran softverski i hardverski kompleks, čime je osigurana integracija u automatizovani sistem taktičke kontrole.

“Postoje i druge inovacije. Verujemo da će opremanje vojnih formacija sa modernizovanim tenkom T-90M obezbedi paritet stranim kolegama u prelaznom periodu, pre nego što se dostigne planirani nivo masovne proizvodnje tenka “Armata”, zaključio je zamenik ministra.