Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MODERNIZACIJA VOJSKE: Ovako će izgledati ruska vojska iz budućnosti

Foto. Ministarstvo odbrane RF

MODERNIZACIJA VOJSKE: Ovako će izgledati ruska vojska iz budućnosti

Do 2025. godine ruska vojska će dobiti novi automatizovani sistem upravljanja koji će biti otporan na sajber-napade i uticaj radijacije

Svet
Izvor: Glas Moskve

Ovaj sistem podrazumevaće ubrzani proces sakupljanja i analize informacija sa terena.

To će omogućiti da komandni štab pred sobom ima detaljnu digitalnu mapu terena gde se vodi bitka, u radijusu od nekoliko desetina kilometara.

Na takvoj digitalnoj karti komandanti će moći veoma lako i brzo da uoče gde se u datom trenutku nalazi određeni tenk ili jedinica kako neprijatelja tako i sopstvene vojske, nakon čega će biti u prilici da izuzetno brzo reaguju.

Zatim, komandanti će biti u mogućnosti da direktno putem tog sistema izdaju naređenja, preko tableta ili mobilnog telefona, čime se zaobilazi tradicionalni složeni put izdavanja komandi, piše portal Glas Moskve.

Na taj način, vreme od izdavanja naređenja do izvršenje zadatka skratiće se čak tri puta.

Međutim, postoje i određeni nedostaci, budući da signali nisu u stanju da probiju guste šume, a pojedini sistemi za radiolokacionu borbu mogu da ih ometaju. Sistem bi takođe mogao da bude oštećen u artiljerijskom napadu ili eksploziji.

Podsetimo, prvi ovakvi sistemi pojavili su se za vreme Hladnog rata, kada je sovjetska vojska napravila sistem „Manevar“, pomoću kog se upravljalo taktičkom divizijom ruske vojske.