Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MODERNIZACIJE koje su iznedrile nove nade ruskih Oružanih snaga

Foto: defence.ru

MODERNIZACIJE koje su iznedrile nove nade ruskih Oružanih snaga

​Najnoviji protivtenkovski udarni sistemi, moćni torpedi - ovo obećavajuće oružje počelo je stizati u rusku vojsku od 2016. godine pa nadalje.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Zamenik ministra odbrane Rusije, general vojske Pavel Popov, istakao je da su takvi uspesi ostvareni usled tesne saradnje odeljenja sa koncernom “Rosatom”.

Dodao je da je već moguće izraditi više od 1.500 naučnih i tehničkih projekata od potencijalnog interesa za Oružane snage. A od 2012. godine u interesu vojske uvedeno je više od 300 inovativnih uzoraka, piše Glas Moskve.

Argument probijanja oklopa

Nadogradnja municije može dati drugi život čak i zastarelom oružju. Živopisan primer je RPG-7, koji je usvojila Sovjetska armija 1961. godine.

Njegova redovna municija - PG-7V probija samo 260 milimetara oklopa. Ovo često nije dovoljno za borbu sa modernim oklopnim vozilima sa dinamičkim zaštitnim ekranima.

Međutim, mnogo više "mladih" tandemskih kumulativnih granata PG-7VR "Rezime", puštenih za isto oružje, pouzdano "uzima" do 650 milimetara oklopa i efikasno prodire odbranu.

Sličnih primera uspešne modernizacije je mnogo.

Prema Pavelu Popovu, od 2016. godine stvorena je moderna municija protivtenkovskih raketnih sistema "Hrizantema" i "Šturm", prenosni zenitni raketni kompleks "Igla", kao i torpeda serije "Paket" i "Fizik-1".

Uprkos činjenici da je "Hrizantema" prvi put predstavljena 2005. godine, ova mašina je vremenom doživela ozbiljne promene.

Danas u vojsci ima oko 30 kompleksa ove vrste. PTRS je montiran na šasiju BMP-3 pešadijskog borbenog vozila, koji omogućava da radi na bojnom polju u jednoj formaciji sa tenkovima.

Moderna modifikacija “Hrizantema-S” sposobna je da puca na mete sa dve vrste municije: projektilima 9M123 sa tandem-kumulativnom bojnom glavom i visoko eksplozivnom 9M123F. Istovremeno, dve rakete mogu biti locirane na lanseru.

Oba tipa raketa mogu uništiti mete u rasponu od 400 do 5.000 metara kada se navode duž laserskog zraka i od 400 do 6.000 metara pri navođenju preko radio veze. Brzina uništavanja zemaljskih meta je do 60 kilometara na sat, a vazdušnih 340 kilometara na sat.

Ovo je više nego dovoljno da pogodi "čelne" tornjeve, na primer, američkog M1A2 Abrams u najnovijim verzijama.

Predhodnik "Hrizanteme" u trupama je samohodni PTRS "Šturm-S", koji je u upotrebi od 1979. godine. Njegova najnovija modifikacija "Šturm-SM" je sposobna da puca iz svih varijanti "kopnene" verzije raketa “Ataka” sa prodorom do 800 milimetara.

Međutim, udarna sredstva nisu jedine stvari kojima raspolažu ruska "Hrizantema" i "Šturm".

Obe mašine su integrisane u jedan kompleks automatskih alata za kontrolu protivtenkovskih formacija. Ova borbena mreža vam omogućava da koordinirate akcije protivtenkovskih raketnih sistema na samom bojnom polju, da distribuirate ciljeve među njima, kako biste imali prioritete u njihovom uništenju.

Ovaj sistem značajno poboljšava efikasnost artiljerijskih, protivtenkovskih raketnih sistema, kao što su Šturm i Hrizantema, kao i prenosne PTRS.

Tehnički objekti uključeni u njegovu strukturu omogućavaju izviđanje i nadgledanje terena, izdaju ciljne oznake za prenos podataka, a izdavanje naredbi se odvijaju u zaštićenom režimu za nekoliko sekundi.

Uhvati torpedo

Planovi za modernizaciju prenosivog vazdušnog sistema odbrane "Igla" se još nisu pojavili u medijima.

Najnovija modifikacija oružja je "Igla-S", usvojena u službu 2001-2002.

Za razliku od ranijih verzija, ovaj prenosni zenitni raketni kompleks ima poboljšane karakteristike i nove mogućnosti.

Veštački borac sa "Iglom-S" može uništiti čak i dronove ili niskoleteću raketu na razdaljini do šest kilometara. Verovatnije je da će novi radovi na modernizaciji kompleksa biti dizajnirani da "pokrenu" postojeći arsenal “Igle” do nivoa najsavremenijeg ruskog PZRK "Verba" koji može da pogodi raketama 9M336 vazdušne mete na udaljenosti većoj od šest kilometara i na nadmorskim visinama većim od četiri i po hiljade metara.

Što se tiče kompleksa "Paket-NK", koju je general Popov spomenuo, to je jedinstveni sistem odbrane brodova.

Dizajniran je za uništavanje podmornica u bližoj zoni, kao i za uništavanje "dolaznih" torpeda.

Postoji "Paket-NK" koji radi u autonomnom režimu. On samostalno izdaje ciljne oznake za napad torpeda neprijateljske podmornice, prolazi ciljne koordinate, sprovodi pripremu modula borbene opreme pred lansiranje i upravlja lanserima. Operater kompleksa treba da pritisne samo jedno dugme.

"Paket-NK" je istinski inovativan tip oružja. To je deo odbrambenih sistema najsavremenijih ruskih brodova projekta 20380 (npr Savršenstvo), kao i fregate daleke morske zone, projekta 22350 (glavni predstavnik je Admiral Gorškov).

"Paket-NK" značajno povećava "vitalnost" ruskih brodova i čini ih praktično neulovljivim za pojedine neprijateljske torpedo napade.

"Fizik" je, naprotiv, čisto ofanzivno oružje.

Ova univerzalna torpeda za usmeravanje na moru (USST) može doseći rekordnih 50 kilometara. Kalibar municije je 533 milimetara, težina bojeve glave je oko 300 kilograma.

Ovo je više nego dovoljno da onemogućite površinski brod bilo koje vrste (ako, naravno, uspešno pogodite).

Da bi se ciljalo na metu, koristi se aktivno-pasivni sonarni sistem, sa mogućnošću da se identifikuje putanja na udaljenosti od 1,2 do 2,5 kilometra i opseg odziva beskontaktnog opterećenja od dva do osam metara, zavisno od vrste i veličine meta.

Postoji mogućnost daljinskog upravljanja sa ukupnom dužinom kabla od oko 30 kilometara. Idealno oružje za podvodnu zasedu.

U planu je da "Fizik" bude sastavni deo svih ruskih podvodnih i površinskih brodova koji su nosioci starijih USЭT-80 sa efektivnim opsegom pucanja od 18-20 kilometara. Stoga će udarne sposobnosti ruske mornarice u oblasti torpedo naoružanja biti više nego udvostručene.