Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MODERNIZOVANI TU-160 stigao u rusku stratešku avijaciju

Foto: livejournal

MODERNIZOVANI TU-160 stigao u rusku stratešku avijaciju

​Ruska strateška avijacija dobila je jedan strateški raketonosac Tu-160 koji je prošao „modernizaciju i kapitalni remont”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kompanija „Tupoljev” naravno nije otkrila šta je sve zamenjeno i modernizovano.

Početkom jula je ruska ratna avijacija dobila jedan modernizovani bombarder-raketonosac Tu-22M3, piše Glas Moskve.

Prema dosadašnjim najavama, Ministarstvo odbrane Rusije ima nameru da od „Tupoljeva” kupi 50 modernizovanih Tu-160 koje mnogi zovu „medvedima”.

Da podsetimo, Tupoljev Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila.

Promenljiva geometrija krila od 20 do 65 stepeni omogućava avionu kombinaciju kratkog poletanja i sletanja, dobre performanse pri krstarenju, ali i isto tako dobre karakteristike pri letu na velikim brzinama.

Avion pokreću 4 motora kuznjecov NK-321, inače najjači avionski motori ikad instalirani na neki avion. Ovi motori mogu da obezbede brzine veće od 2 maha sa lakoćom.

Avion poseduje sistem za dopunu goriva u vazduhu, a inače može da primi 130 tona goriva koje mu obezbeđuju 15 sati neprekidnog leta pri brzini od 850 km/č na visini od 9.145 m.

Stajni trap aviona je sistem tricikl sa prednjom nosnom nogom i dve glavne noge ispod krila. na prednjoj nozi su udvojeni točkovi „blizanci“ a na glavnim nogama stajnog trapa se nalaze po 3 para točkova tako da avion ima ukupno 14 točkova, što mu omogućava da, iako je težak, sleće i poleće sa loše pripremljenih poletno-sletnih staza.

Tu-160 ima vrlo slab radarski odraz uprkos svojim kolosalnim dimenzijama.

Ruski komandant Igor Hvorov je izjavio 2006. da Tu-160 može neopaženo da prodre u vazdušni prostor SAD preko Severnog pola iako ne poseduje "stelt" tehnologiju.