Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MODERNIZUJE SE RUSKI MIG-31, ali dobija i zamenu

Mig 31 Foto: syrianfreepress

MODERNIZUJE SE RUSKI MIG-31, ali dobija i zamenu

Korporacija “MiG” modernizuje flotu lovca-presretača MiG-31, a istovremeno razvija zamenu za ovaj avion, rekao je generalni direktor kompanije Ilja Tarasenko.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Podelili smo posao u nekoliko delova. Prvi je unapređivanje prethodno dostavljenih aviona kupcima - drugim rečima, možemo da unapredimo njegove karakteristike u najvećoj mogućoj meri, pa i do pete generacije. Paralelno ćemo raditi i na trenutno dostupnim projektima MiG-29 i MiG-35”, rekao je Tarasenko i dodao:

“U drugom delu nudimo našim klijentima - delimično na sopstvenu inicijativu - perspektivni avijacioni kompleks presretača dugog dometa”,piše Glas Moskve.

Razvoj zamene MiG-31 odvija se uz pomoć podizvođača, a kompanija trenutno radi na konceptu projekta i njegovom izgledu.

Još nije poznato kada bi modernizovani MiG-31 mogao da bude završen.

Naglašeno je da će po završetku nadogradnje obećavajući avijacioni kompleks presretača dugog dometa biti spreman za rad.

MiG-31 je supersonični lovac-presretač dugog dometa projektovan za namenu presretanja i uništavanja ciljeva u vazduhu, na ekstremno malim, umereno malim, srednjim i velikim visinama, danju i noću, u svim meteorološkim uslovima, sa primenom aktivnog i pasivnog ometanja radara i toplotnog obmanjivanja protivnika.

Predstavlja vrh razvoja i modernizacije prethodnog aviona MiG-25 i prvi je sovjetski borbeni avion četvrte generacije.

Avion je pušten u rad 1980. godine, a njegova masovna proizvodnja je nastavljena sve do 1994. godine.