Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mogerini: Očekujem produžetak sankcija Rusiji

Foto: republika.mk

Mogerini: Očekujem produžetak sankcija Rusiji

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini očekuje da će Rusiji biti produžene sankcije EU zbog sukoba u Ukrajini, piše nemački "Velt".

Svet
Izvor: Tanjug

Na pitanje da li će embargo uveden ruskom naftnom, odbrambenom i bankarskom sektoru biti produžen nakon isteka u julu, Mogereni je rekla da "očekuje" da hoće, prenosi Rojters.

"Lideri i vlade zemalja članica zahtevaju da primena sporazuma potpisanog u Minsku bude u potpunosti sprovedena da bi sankcije bile ukinute ali tako nešto još nije postignuto" rekla je Mogerini misleći na sporazum između Kijeva i Moskve.

EU je uvela stroge sankciji Rusiji 2014. godine, koje ističu krajem jula ove godine. Lideri unije treba da se sastanu u junu kada treba da donesu odluku o ukidanju ili produživanju ovih sankcija.

"Dugo smo Rusiju smatrali našim strateškim partnerom ali to više nije tako iako ima veliki strateški značaj" rekla je Mogerini, prenosi AFP.

Oko 9.300 ljudi je poginulo, a više od 21.000 je povređeno u sukobima u Ukrajini. Niz sporazuma o primirju su pomogli smanjenju nasilja, iako se sporadični sukobi nastavljaju zbog čega je nemoguće postići čvrst politički dogovor.