Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mogerini: Opstanak EU pod znakom pitanja

Foto: republika.mk

Mogerini: Opstanak EU pod znakom pitanja

Svrsishodnost i čak opstanak Evropske unije je pod znakom pitanja kao nikada ranije, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Svet
Izvor: Danas

U autorskom tekstu koji objavljuje Danas, Mogerini je istakla da je u proteklih nekoliko godina širi region Evrope postao nestabilniji i manje bezbedan.

Štaviše, kaže ona, krize u okviru i van granica EU direktno utiču na živote svih evropskih građana.

U teškim vremenima poput ovih, jaka je ona EU koja razmišlja strateški, deli viziju i deluje kao jedinstvena celina. Nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu izglasan Bregzit, Evropljani će zaista morati da ponovo razmisle kako naša Unija funkcioniše, ali mi veoma dobro znamo za šta treba da radimo, navela je Mogerini.

Prema njenim rečima, znamo koji su nam principi, interesi i prioriteti.

"Sada nije vreme za političku neizvesnost. Potrebna nam je strategija koja spaja zajedničku viziju sa zajedničkim delovanjem", ocenjuje Mogerini.

Prema njenim rečima, nijedna država-članica EU koja sama deluje nema snage da se uhvati u koštac s pretnjama s kojima se suočava EU.

"A ne mogu ni same da iskoriste prilike koje predstavlja današnja globalna ekonomija. Ali evropski potencijal je najveći ako se posmatra kao Unija više od pola milijarde građana", napomenula je Mogerini.