Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MORSKA AVIJACIJA RUSIJE ovako pronalazi strane podmornice

Foto. Ministarstvo odbrane RF

MORSKA AVIJACIJA RUSIJE ovako pronalazi strane podmornice

​U ovom trenutku, u sastavu ruske flote postoji 46 protivpodmorničkih aviona “Il-38” i osam usavršenih letelica “Il-38N”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Tri protivpodmornička aviona “Il-38” uz tutnjavu motora na turbo-elisni pogon odvojila su se od piste aerodroma Nikolajevka i vinula su se u nebo put mora.

Cilj je da se nađe podmornica uslovnog neprijatelja koja se prema zadatku vojnih vežbi nalazi negde uz obale, prenosi Glas Moskve.

„Iljušini“ su se razleteli na različite strane i ispustili akustične (radio-hidroakustične) plutače (bove). Nakon nešto manje od pola sata, jedan od njih je dobio signal sa jedne od plutača koja je „čula“ kretanje podmornice.

Avioni se vraćaju, postavljaju se u bojni kurs i spremaju „ozbiljnije“ argumente — bombe i samonavodeća torpeda.

Tako su izgledali nedavno održani manevri ruske mornarice i avijacije na ruskom pacifičkom primorju, odnosno ruskom Dalekom istoku.

Posada “Il-38” uspešno je našla i uništila uslovni podvodni cilj. Istovremeno su u manevrima bili angažovani i avioni “Tu-142”, lovci “MiG-31” i palubni helikopteri “Ka-27”.

Za rusku Pacifičku flotu pronalaženje podmornica je od ključnog značaja. U vodama na Dalekom istoku plovi američka atomska podmornica „Ohajo“, koja u okviru svojih raketa, nosi trećinu američkog nuklearnog arsenala. Stoga, verovatno nije potrebno dalje objašnjavati važnost ruske protivpodmorničke odbrane, a u tom smislu i avijacije.

Zajednički napori

U ovom trenutku, u sastavu ruske flote postoji 46 protivpodmorničkih aviona “Il-38” i osam usavršenih letelica “Il-38N”.

Do 2020. godine, kroz program modernizacije bi trebalo da prođe 28 bazičnih letelica.

Ti avioni mogu da deluju samostalno ili zajedno sa drugim segmentima „mreže“, odnosno brodovima za detektovanje podvodnica ili podvodnih mina, za morsku obaveštajnu delatnost i spasilačka plovila.

Osim toga, u okviru Severne i Pacifičke flote postoji i eskadrila “Tu-142”, vojno-morska verzija strateških bombardera “Tu-95”. Svaki „lovac na podmornicu“ nosi čitav arsenal koji mu omogućava da nađe i uništi cilj.

„Svi ti avioni su veoma mobilni, mogu da razviju veliku brzinu u kratkom vremenskom intervalu i da pređu velika rastojanja“, objašnjava admiral Vladimir Komojedov, bivši komandant Crnomorske flote Rusije.

„U principu, kada plitko plovi, podmornica može da bude nađena vizuelno. Takođe, za precizniju pretragu, koriste se i različite bove (plutače), poput infracrvenih, hidroakustičnih, pasivnih, aktivnih, kao i autonomnih — za rad na različitim dubinama. To jest, posada aviona je pripremljena za susret sa bilo kojim ciljem.“

Protivpodmornički avion može i sam da napadne cilj. “Il-38” i “Tu-142” nose široki dijapazon oružja: torpeda AT-1 i At-2, rakete APR-1, APR-2 i APR-3, protivpodmorničke bombe, morske mine i još mnogo toga.

Modernizovani “Il-38N” ima i novi kompleks nišana i navigacionog sistema, koji značajno povećava preciznost pogotka postojećeg oružja.