Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MORSKA NEMAN: Ovako izgleda unutrašnjost ruske "Ajkule"

Foto. Ministarstvo odbrane RF

MORSKA NEMAN: Ovako izgleda unutrašnjost ruske "Ajkule"

Podmornice Akula među najtišima su u ruskoj floti, tiše su, a ipak pokretljivije od svojih prethodnika.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Ruska podmornica "Ajkula" je nuklearnih podmornica nosača interkontinentalnih balističkih projektila građenih u Sovjetskom savezu tokom 1980-ih.

Zaronjene imaju deplasman od 48,000 tona, što ih čini najvećim podmornicama koje su ikad sagrađene.

Prostrane su dovoljno da posadi omoguće udoban život tokom meseci koje mogu provesti zaronjene.

Podmornice Akula među najtišima su u ruskoj floti, tiše su, a ipak pokretljivije od svojih prethodnika. Osim balističkih raketa, ova vrsta podmornica ima i šest torpednih cevi od kojh su četiri prilagođene lansiranju raketa brod-brod RPK-2 (SS-N-15) ili Torpeda tipa 53, a preostale dve cevi prilagođene su lansiranju raketa brod-brod RPK-7 (SS-N-16) ili torpeda tipa 65, iz ovih cijevi mogu se polagati i protivbrodske mine, piše portal Glas Moskve.

Podmornice klase Akula mogu ostati zaronjene do 120 dana pod uobičajnim okolnostima ili duže ako tako proceni komandant.

Osnovno naoružanje podmornice sastoji se od 20 raketa R-39, NATO oznake SS-N-20, koje su interkontinentalne balističke rakete svaka s po deset nezavisno vođenih nuklearnih bojnih glava snage po 200 kT.

Prvobitno je izgrađeno šest podmornica klase Akula. U početku su podmornice bile označene samo brojem na trupu. Kasnije su četiri podmornice koje je zadržala ruska mornarica imenovane po gradovima ili kompanijama.

Samo je prva podmornica još uvek u aktivnoj službi, poznata je pod nazivom "Dimitrij Donski", sve ostale su povučene iz aktivne službe.

Ajkule su prvobitno izrađene kao zamena za podmornice iz klase "Borej".

Razlozi otpisivanja najvećih svjetskih podmornica su proizašli iz sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja i uspešnog ispitivanja podmornica klase Borej.

Ipak, prema drugim izvorima iz Ministarstva odbrane RF ovakva odluka nije donešena pa će podmornice ostati u službi.

Podmornice TK-17 "Arhangelsk" i TK-20 "Severstal" neće se modernizovati kao nosači krstarećih projektila, nego će u službi ostati noseći prethodno naoružanje, projektile R-39. Prema admiralu Visockom podmornice ove klase neće se povlačiti iz službe do daljnjega već će ostati u rezervi.

Pogledajte galeriju OVDE.