Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MORSKA SARADNJA: Rusija i Kina vežbaju na Baltiku

Foto: Ministarstvo odbrane RF

MORSKA SARADNJA: Rusija i Kina vežbaju na Baltiku

Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vežbi sa Rusijom. U blizini je vežbu održao i NATO

Svet
Izvor: Глас Москве

„Odred brodova kineske mornarice u sastavu razarača ’Čangša‘, fregate URO ’Junčen‘ i broda za snabdevanje ’Lomahu‘ 18. juna je napustio luku Sania (u provinciji Hainan) i krenuo u pravcu Sankt Peterburga i Kalinjingrada kako bi učestvovao u zajedničkim rusko-kineskim vojnim vežbama ’Morska saradnja 2017‘“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva odbrane.

Prema podacima Ministarstva, vežbe će se odvijati u dve faze od sredine jula do sredine septembra u vodama Baltičkog, Ohotskog i Japanskog mora., prenosi portal Glas Moskve.

Sprovođenje zajedničkih pomorskih vežbi ima za cilj jačanje i razvoj odnosa i sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva dveju zemalja, jačanje pomorskih snaga obe zemlje i jačanje saradnje na nivou komandi u zajedničkim operacijama kako bi se u slučaju potrebe savladale zajedničke pretnje.

Sa druge strane, i NATO je održao prve „ratne igre“ u tom regionu, sa fokusom na odbranu „Suvalki prolaza“, koridora koji je kritičan za bezbednost baltičkih saveznika, saopštili su danas zvaničnici.

Uski pojas, koji se nalazi na poljsko-litvanskoj granici, „u sendviču“ je između ruske militarizovane enklave Kalinjingrad i Belorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.

Vojni stratezi upozoravaju da je to Ahilova peta istočnog boka NATO-a, jer bi njegovo oduzimanje odseklo tri saveznice i baltičke članice alijanse — Estonije, Letonije i Litvanije.