Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Moskva će odgovoriti ako Švedska uđe u NATO

Foto: BETA/AP

Moskva će odgovoriti ako Švedska uđe u NATO

​Moskva zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere u slučaju da Švedska pristupi NATO-u, izjavio je u ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za švedski list „Dagens niheter“.

Svet
Izvor: Sputnjik

Moskva zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere u slučaju da Švedska pristupi NATO-u, izjavio je u ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za švedski list „Dagens niheter“.

„Ako Švedska odluči da pristupi NATO-u, nećemo pomisliti da će Šveđani odlučiti da nas napadnu. To odmah mogu da vam kažem. Ali pošto će se švedska vojna infrastruktura u toj situaciji potčinjavati vrhovnom glavnokomandujućem NATO snaga, naravno da ćemo na našim severnim granicama preduzeti određene vojno-tehničke mere, zato što se iza te granice nalazi vojno-politički blok koji smatra Rusiju pretnjom i na svaki način želi da je obuzda“, rekao je ruski ministar.

On nije precizirao o kakvim konkretnim merama je reč.

„To nije moj posao, već posao ruske vojske — Ministarstva odbrane i Geneneralštaba Rusije. Kada oni vide neki potencijal iza naše granice, uz samu granicu ili nešto dalje od nje, oni znaju o kakvom se potencijalu radi, šta se od njega može očekivati ako NATO odjednom odluči da treba da nas obuzdava na ’vatreni‘ način“, dodao je Lavrov.

Rusija nije zainteresovana za podsticanje bilo kakvih vojnih sukoba u Evropi, rekao je Lavrov govoreći o vojnim aktivnostima u Evropi, pre svega u kontekstu odnosa Rusije i NATO-a i neutralnog statusa Švedske.

On je dodao da Rusija ima niz sporazuma sa paktom i „bilateralne vojne projekte“ sa severnim susedima, uključujući i Švedsku. „U ovom poslu uvek smo polazili od važnosti poverenja i transparentnosti“, rekao je Lavrov.