Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MOSKVA dobila nagradu za najbolji javni prevoz

Ilustracija/ Foto: pixabay.com

MOSKVA dobila nagradu za najbolji javni prevoz

Nema druge metropole koja se može pohvaliti tako ogromnim brojem pozitivnih promena u tako kratkom vremenskom periodu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Moskva je u proteklih šest godina sprovela značajne projekte u gradu, od uvođenja nove kružne linije u železničkom saobraćaju do potpuno novih autobusa i drugih sredstava javnog prevoza.

Ovaj napredak su osim Moskovljana primetili i svetski stručnjaci,navodi Glas Moskve.

Tako je glavni grad Rusije postao dobitnik nagrade “Oskar za prevoz” koju dodeljuje Međunarodno udruženje za javni transport.

Na samitu koji se održavao od 15. do 17. maja u Montrealu, Moskva je uspela da pretekne velike gradove Indije, Kine i Evrope i osvoji prvo mesto.

Prema rečima glavnog sekretara Međunarodnog udruženja Alena Flauša, ove je godine priznanje bilo zaista posebno jer njime nije nagrađen samo jedan projekt, već niz inicijativa.

„Prvi put nagrada odlazi u Moskvu koja je poslednjih godina pokazala sasvim drugačiji pristup urbanom javnom prevozu. Dostignuća su ogromna. Stvaranje novih parking zona, pokretanje putničkog saobraćaja u kružnom toku, kao i razvoj saobraćaja uopšte”, rekao je Flauš.

Kako je rečeno na dodeli, nema druge metropole koja se može pohvaliti tako ogromnim brojem pozitivnih promena u tako kratkom vremenskom periodu.

Stručnjaci su ukazali na nekoliko značajnih promena u moskovskom saobraćaju koji su ga učinili najboljim.

Moskovska centralna kružna železnička linija (MCK)

Svaki dan MCK prevozi oko 350.000 putnika, a ukupan broj putnika je do sada premašio 62 miliona.

Obnova voznog parka

Moskovski javni prevoznik Mosgortrans do kraja 2016. zamenio je 75 odsto voznog parka kupovinom 5.660 autobusa, 529 trolejbusa, 191 tramvaja i 1.600 modernih metro vagona.

Ograničenje brzine

Još jedno važno dostignuće je podizanje ograničenja brzine u saobraćaju za 13 odsto tokom šest godina. Broj saobraćajnih nesreća smanjen je za 46 odsto. Nadogradnje puteva su odigrale ključnu ulogu, kao i razvoj parkirališta.