Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Moskva: Na svojoj teritoriji možemo da POSTAVLJAMO ORUŽJE GDE ŽELIMO

Foto: mil.ru

Moskva: Na svojoj teritoriji možemo da POSTAVLJAMO ORUŽJE GDE ŽELIMO

Rusija je saopštila da ima pravo da oružje postavi gde god odabere na svojoj teritoriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Raspoređivanje jednog oružja ili drugog, raspoređivanje vojnih jedinica i tako dalje na ruskoj teritoriji, isključivo je suvereno pitanje Ruske Federacije. Rusija nije nikad pretila nikome i ne preti nikome. Prirodno, Rusija ima ovo suvereno pravo. Teško da ono treba da bude bilo kome razlog za brigu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan da prokomentariše pisanja medija o raspoređivanju "Iskandera".

Iz Kalinjingrada na Baltiku, rakete bi mogle da pogode veliki deo teritorije Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, prenosi Glas Moskve.

Kako je ranije preneo AP, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte izjavila je u ponedeljak da je Rusija je u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu trajno rasporedila dodatne rakete koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave i ocenila da to predstavlja pretnju za Evropu.

"U ovom trenutku rakete 'Iskander' se postavljaju u Kalinjingradu da budu tu stalno", rekla je Gribauskajte novinarima nakon svoje posete vojnicima NATO-a u gradu Rukla.

Predsednica Litvanije je to nazvala ne samo pretnjom za Litvaniju, već i za "polovinu evropskih država".

Kako je američka agencija navela, predsednik Odbora Ruske državne dume za odbranu general-pukovnik Vladimir Šamanov, potvrdio je za ruske novinske agencije da se te rakete raspoređuju u Kalinjingradu.

Šamanov je dodao da taj potez predstavlja odgovor na jačanje oružanih snaga NATO-a u blizini ruske granice.

Rakete "Iskander" visoke preciznosti imaju domet do 500 kilometara. One su ranije bile privremeno raspoređivane u Kalinjingradu radi vojnih manevara.