Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Moskva NAJKOMFORNIJI GRAD za život u Rusiji, sledi je Sankt Peterburg

Foto: pixabay.com

Moskva NAJKOMFORNIJI GRAD za život u Rusiji, sledi je Sankt Peterburg

Gradska sredina Moskve proglašena je najkomfornijom za život u Rusiji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Prestonica je sakupila 73 odsto od maksimalne količine bodova, piše list „Izvestija“, pozivajući se na zajedničko istraživanje Agencije za stambene hipotekarne kredite i KB „Strelka“ — „Indeks kvaliteta gradske sredine“.

„Moskva se na prvom mestu nije našla zbog svojih najvećih finansijskih mogućnosti, već zbog toga što se tamo smišljeno i usmereno stvaraju komforni uslovi za građane“, navodi list komentar autora istraživanja, prenosi Glas Moskve.

Drugo mesto je zauzeo Sankt Peterburg, sa 65 odsto, a treći je Kazanj sa 51 odsto. Ovakvi rezultati istraživanja se ocenjuju kao zadovoljavajući.

Pritom, najmanje komforna sredina za život je Volgograd. Grad je sakupio samo 32 odsto od maksimalne količine bodova, njegova gradska sredina se ocenjuje kao nezadovoljavajuća, navodi se u istraživanju.

Indeksi kvaliteta gradske sredine KB „Strelka“ i Agencije za stambene hipotekarne kredite nalaze se u osnovi 45 ruskih i međunarodnih sistema ocenjivanja sa četiri osnovne karakteristike: bezbednost, komfor, ekologija, identičnost i raznovrsnost.

Među kriterijumima indeksa i metodičnih preporuka za poboljšanje gradske sredine uzimaju se vizuelni, akustični i klimatski komfor, kulturna raznovrsnost, kvalitet vazduha, zelenilo i efikasnost reciklaže otpada.