Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Moskva razmatra pravo mesto ZA UDARAC VAŠINGTONU

Foto: pixabay.com

Moskva razmatra pravo mesto ZA UDARAC VAŠINGTONU

Moskva će proterati 35 američkih diplomata i maksimalno ograničiti broj radnika diplomatske misije SAD ako predsednik SAD Donald Tramp potpiše paket sankcija protiv Rusije, pišu ruski mediji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruske vlasti bi mogle da zaplene kompleks vikendica američke ambasade u Srebrnom boru i njihova skladišta.

Kako prenosi Glas Moskve, razmatra se mogućnost i nesimetričnog odgovora. Tako, Moskva može da odbije saradnju sa Vašingtonom po važnim pitanjima za Ameriku, kao što je jačanje mera pritiska na Severnu Koreju.

Između ostalog, evidentna je zavisnost SAD od isporuka ruskog obogaćenog uranijuma za američke atomske centrale, kao i činjenicu da SAD ostaju najveći uvoznici titana — više od trećina potreba avio-kompanije „Boing" dolazi upravo iz Rusije.

Ipak najveću štetu bi mogle imati američke kompanije koje posluju u Rusiji — koje su prisutne na tržištu hrane i u IT sektoru. Moskva je već uspela da to oproba sa Evropom i Turskom.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

U slučaju da Senat usvoji, a predsednik Donald Tramp potpiše nove sankcije, one bi mogle da budu najveće od početka 2014. godine, kada je zbog događaja na Krimu, u Ukrajini i tzv. „mešanja Rusije" u izbore u SAD usvojen čitav paket mera protiv ruskih fizičkih lica i kompanija.