Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NA NAJVIŠI PLANINSKI VRH: Ruska vojna vozila krenula na težak ispit

Foto: vk.com

NA NAJVIŠI PLANINSKI VRH: Ruska vojna vozila krenula na težak ispit

U ekstremnu misiju su 11. septembra krenuli neki od najperspektivnijih vozila ruske vojske

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo se na posebnu eksperimentalnu misiju koja će testirati sve kapacitete novih transportnih i oklopnih vozila ruske vojne industrije.

Reč je o pohodu na Elbrus, najviši planinski vrh Evrope, piše Glas Moskve.

Naime, u ekspediciju su 11. septembra krenuli neki od najperspektivnijih vozila ruske vojske, kao što su najnovija modifikacija oklopnog vozila „Tajfun“, zatim oklopni automobil „Patrulj“, oklopno vozilo „Tornado“, kao i perspektivno transportno vozilo „Ural Next“.

Tu se nalazi i vučno vozilo tj. pokretna platforma za raketni sistem S-400, kao i potpuno nova modifikacija znamenitog UAZ-a.

I pre nego što stignu do snegom i ledom okovanog Elbrusa, ovaj elitni konvoj očekuju gotovo pustinjski peščani tereni u reonu Kaspijskog mora.

“To će ujedno i biti prva etapa istraživanja, gde će se vozila naprezati do maksimuma u uslovima gde dominira pesak”, objasnio je zamenik ministra odbrane general Dmitrij Bulgakov.

Druga etapa počinje visokim planinama, a kako je naglasio Bulgakov, podizanje opreme na Elbrus će odrediti temperaturu na kojoj će morati da rade agregati pri visini od 3.000 metara.

“Već na visini od 4.000 metara ćemo moći da proverimo startovanje hladnog i toplog motora na osnovnom gorivu”, dodao je zamenik ministra odbrane.

Ekstremna trka sa vremenom i sopstvenim mogućnostima najbolje će pokazati koliko su vozila ruske vojske spremna, a ona koja ne uspeju da savladaju prvu etapu sa prolaznom ocenom, neće moći da nastave svoje učešće i popnu se na Elbrus.

Planirano je da se ekspedicija završi do 7. oktobra.