Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nagorno Karabah: Potvrđena spremnost za mirno rešenje

Foto: Printscreen

Nagorno Karabah: Potvrđena spremnost za mirno rešenje

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana potvrdili su u ponedeljak, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, spremnost da na miran način nađu rešenje sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha, saopštio je Kremlj.

Svet
Izvor: Tanjug

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle razgovora, navodi se da je dogovoreno da se poveća broj međunarodnih posmatrača u zoni sukoba, preneo je AP.

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana, Serž Sargasjan i Ilham Alijev, su izrazili zadovoljstvo što se dogovor o prekidu vatre poštuje.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Ta oblast je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske od kada je rat završen 1994. godine.

Ponovni sukobi izbili su u aprilu u kojima je s obe strane izginulo 75 vojnika.

Sporazum o primirju postignut je 17. maja u Beču.

Tom sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, SAD Džon Keri, kao i državni sekretar za evropske poslove Francuske Harlem Dezir, ispred Minsk grupe OEBS.

Na sastanku je ponovljeno opredeljenje da konflikt ne može biti rešen vojnim putem, kao i da Minsk grupa insistira na značaju poštovanja sporazuma o primirju.

Proteklih godina je konflikt oko regiona Nagorno-Karabah bio među zamrznutim konfliktima.

Rat tokom 1990-tih je odneo više od 20.000 ljudskih života, proterano je milion ljudi i okupirana je teritorija od strane jermenskih trupa.