Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJBOLJI BRODOVI SA ISTOKA: Oni su elita ruske flote

Foto. Ministarstvo odbrane RF

NAJBOLJI BRODOVI SA ISTOKA: Oni su elita ruske flote

Danas ruska flota ima više od 200 ratnih brodova. Predstavljamo najbolje od najboljih.

Svet
Autor: Glas Moskve

„Petar Veliki“

Krstarica „Petar Veliki“ je admiralski brod Severne flote ruske mornarice i najveći na svetu nuklearni udarni ratni brod. Njegova osnovna namena je napad avionskih grupa na neprijateljske nosače aviona, uništavanje površinskih i priobalnih ciljeva i obezbeđivanje sveobuhvatne protivvazdušne i protivpodmorničke odbrane,piše portal Glas Moskve.

Nosač aviona „Admiral Kuznjecov“

Teška krstarica nosač aviona „Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov“ namenjena je za napade na velike nadvodne ciljeve i zaštitu morskih formacija od napada mogućeg protivnika.

Nosač je konstruisan za baziranje i održavanje 28 aviona i 24 helikoptera. Funkcije „Admirala Kuznjecova“ omogućavaju da se koristi kao kontrolni brod Sredozemne eskadrile ruske mornarice.

Raketna krstarica „Moskva“

Raketna krstarica „Moskva“ je admiralski brod Crnomorske flote Rusije i njen jedini brod prvog ranga.

Namenjen je za napad na velike brodove protivnika, pre svega nosače aviona, obezbeđuje borbenu podršku brodskim protivbrodnim grupama. Osim toga, brod može da izvršava protivvazdušnu odbranu udaljenih formacija i vatrenu podršku prilikom desanta.

Krstarica „Varjag“

Admiralski brod Pacifičke flote raketna krstarica „Varjag“ je „blizanac“ krstarice „Moskva“. Izrađen je po istom projektu i ima isto naoružanje. Brod razvija maksimalnu brzinu od 60 km/č i može da bude u autonomnoj plovidbi 30 dana.

Razarač „Nastojčivi“

Razarač „Nastojčivi“ ili „Razarač savremene klase“ kako ga zovu u NATO-u, admiralski je brod Baltičke flote.

Neki od operativno-taktičkih zadataka razarača su potiskivanje kopnenih meta, protivvazdušna i protivbrodna odbrana i borba protiv desantnih snaga neprijatelja.

Raketni brod „Tatarstan“

Fregata „Tatarstan“ je admiralski brod Kaspijske flotile. Mala vidljivost broda omogućava se na račun dodatne konstrukcije koja je napravljena od legura aluminijuma i magnezijuma. Glavna namena „Tatarstana“ je potraga za podvodnim, nadvodnim i vazdušnim ciljevima i borba protiv njih, patrola, obezbeđivanje pratnje, kao i zaštita morske ekonomske zone.

„Soobraziteljni“

Korveta „Soobraziteljni“, koja se nalazi u sastavu Baltičke flote, dobila je 2012. godine počasni naziv „gardijska“.

Brod je namenjen dejstvima u bliskoj morskoj zoni, borbi protiv brodova i podmornica, kao i artiljerijskoj podršci desantnog napada.