Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJBRŽI I NAJBROJNIJI HELIKOPTER: Ruski Mi-28 obara rekorde

Foto: airforce.ru

NAJBRŽI I NAJBROJNIJI HELIKOPTER: Ruski Mi-28 obara rekorde

​Mi-24 je helikopter duge i sjajne reputacije, a piloti su ga nazvali „krokodil“, zbog oblika nosnog dela trupa i maskirne boje

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Trup helikoptera Mi-24, razvijen je od trupa Mi-8. Na njega su ugrađen dva vrhunska turbinska motora, sa kojih se prenosi pogon na glavni rotor sa prečnikom od 17,3 m, sa pet krakova, a na repu je manji rotor sa tri kraka. Svaki motor ima svoj nezavistan uvodnik vazduha.

Prve verzije su imale providne delove kabine od ravnih ploča stakla, međusobno spojenih pod uglom, a kasnije su sa zakrivljenim kapljastim oblikom, piše Glas Moskve.

Na sredini trupa, ugrađena su skraćena krila, na koja su postavljena 3 + 3 nosača za više od 15 ubojnih sredstava. Izbor oružja zavisi od misije Mi-24, može biti za blisku podršku iz vazduha, protiv–tenkovsku borbu ili za borbu vazduh–vazduh.

Trup ima teški oklop, koji je neprobojan za granate kalibra do 12,7 mm, pod svima uglovima dejstva, uključujući i krakove rotora od titanijuma. Kabina je neprobojna za granate kalibra od 37 mm, sa kadom od titanijuma.

Članovi posade u kabini i vojnici u odeljku za transport, zaštićeni su protiv nuklearnog i biološkog dejstva.

Velika krila, na kojima se nalaze šest tačaka suspenzije oružja, nagnuta su pod uglom od 12 stepeni. Sa horizontalnim letom stvorene su dodatne snage za podizanje. Ovo se posebno oseća kada se vrše vertikalni manevri, na primer, "slajdovi" ili "borbeni okret".

Helikopter ima dvostruku kontrolu. Ako je potrebno, pilot operater koji je u prednjoj kabini, pritisne crveno dugme na poluzi za postepeni gas, a hidraulički sistem povezuje upravljačko dugme. Ovo će obezbediti da helikopter ne izgubi kontrolu kada je komandir posade povređen.

Mi-24 je najmasovniji helikopter na svetu. Od 2014. godine izgrađeno je 3.500 mašina koje su u upotrebi u više od 60 zemalja širom sveta.

Sovjetski pilot Gugen Karapetjan 1978. godine postavio je apsolutni rekord u brzini na helikopteru Mi-24 koji je bio 368 km/č.

U oktobru 2016. prototip brzog helikoptera (PSV), stvoren na osnovu Mi-24, razbio je rekord brzine koji su uspostavili Britanci i ubrzao na 405 km/č. Trenutno je ovo apsolutna rekordna brzina helikoptera klasične šeme.

Video snimak pogledajte OVDE.