Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJBRŽI PATROLNI ČAMAC primljen u redove ruske Baltičke flote

Foto: mil.ru

NAJBRŽI PATROLNI ČAMAC primljen u redove ruske Baltičke flote

Patrolni čamac projekta 03160 "Raptor", sagrađen u preduzeću "Pela", ušao je u sastav ruske mornarice.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“U Sankt Peterburgu održana je ceremonija potpisivanja sertifikata o prijemu u mornaricu najnovijeg patrolnog čamca “Raptor”. Reč je o 12. plovilu u nizu, koje je po nalogu ruske mornarice sagrađeno u petersburškom preduzeću "Pela". Čamac će biti deo Baltičke flote”, rekao je predstavnik ruske mornarice Igor Digalo.

Prema njegovim rečima, državni testovi serijskog patrolnog čamca "Raptor" uspešno su prošli u područjima za testiranje u Baltičkom moru. Projekti plovila 03160 "Raptor" su najbrži u strukturi površinskih snaga ruske mornarice, piše Glas Moskve.

Projekat 03160 je dizajniran za prevoz najmanje 20 vojnika, u bilo koje doba dana i noći i u različitim vremenskim uslovima. Sprovodiće službu patrole, presretati i zadržati male ciljeve, a isto tako pretraživati i spasavati.

Područje plovidbe “Raptora” je priobalna zona mora, moreuzi, ušća reka u slobodnom plovidbenom periodu, danju i noću - na udaljenosti od 100 milja od baze. "Raptor" je u stanju da ubrza do 50 čvorova, njegova posada je 3 osobe, dubina uranjanja od 0,9 metara.

Opremljen je okretnim prozorima sa zaštitnim staklom debljine 39 mm, kao i naoružanjem - daljinski kontrolisanim kompleksom sa giro-stabilizovanim optoelektronskim modulom (GOEM) kalibra 14,5 mm; ima opseg otkrivanja cilja od 3000 m; ciljni opseg pucanja - 2000 m i dva mitraljeza 6P41 "Pečeneg" kalibra 7,62 mm na okretnim instalacijama.