Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJČUDNIJI MUZEJI RUSIJE: Mesta koja se ne zaboravljaju

Foto: vk.com

NAJČUDNIJI MUZEJI RUSIJE: Mesta koja se ne zaboravljaju

Rusija je poznata kao zemlja kulture, većina njenih gradova su i sami poput muzeja. Ipak, ovo je spisak onih najčudnijih, kakvi se retko viđaju

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

1. Bunker 42, Moskva (Staljinov bunker)

Bunker 42 je Muzej hladnog rata, koji se nalazi u centru Moskve. Možete obići podzemni objekat i saznati o nuklearnom sukobu između Sovjetskog Saveza i SAD. Izgrađen je pedesetih godina kako bi bio sedište vazdušnih snaga SSSR-a na daljinu, piše Glas Moskve.

Nalazi se 60 metara ispod površine i pokriva površinu od 75.000 kvadratnih metara.

Šezdesetih godina, bunker je bio opremljen sistemima za održavanje životne sredine, snabdevanje vodom i dovoljno hrane za podršku službenicima dugo vremena bez pomoći spoljašnjeg sveta.

Glavna ulazna vrata bunkera imaju lift koji je zaštićen betonskom kapom od šest metara, skrivenom unutar lažne kuće iz 19. veka sa lažnim prozorima. Kapa je dizajnirana da zaštiti vratilo od talasa nuklearne eksplozije i može izdržati direktan udar iz vazdušne bombe.

2. Muzej smrti, Novosibirsk

Ovaj muzej u Novosibirsku (2.000 milja istočno od Moskve) posvećen je pogrebu ... ako zvuči prilično morbidno, to je zato što jeste.

Na izložbi se mogu videti serije fotografija koje pripadaju takozvanom "post mortem" žanru, dizajnirana odeća za pokojnike, smrtne maske, statue i spomenike. Tu je i impresivna kolekcija neobičnih sanduka.

Muzej predstavlja sveobuhvatnu celinu različitih običaja i rituala iz celog sveta, a govori o tome kako su razni narodi videli smrt i prelazak u zagrobni život.

3. Muzej jedne slike, Penza

Muzej jedne slike po imenu G.V. Masnikov je državni muzej smešten u Penzi (400 milja jugoistočno od Moskve). Osnovan 1983. godine, na svetu nema takvog muzeja.

Ovde nema stalne postavke. Jedina hala pokazuje usamljenu sliku (obično važno umetničko delo). Pre nego što posetioci mogu da vide artefakt, gledaju film od 45 minuta koji opisuje posebnosti izložbe, istoriju i biografiju slikara.

Muzej je obeležio takva remek-dela kao što su "Osvajanje snežnog grada" Vasilija Surikova, "Nakon bitke" Kuzme Petrov-Vodkina, "Portret mlade žene" i još mnogo toga.

4. Muzej ukradenih automobila, Barnaul

Na drugom spratu male kuće u gradu Barnaulu (2240 milja istočno od Moskve) krije se pravo blago za sve ljubitelje automobila.

Muzej posvećen krađi automobila - da, dobro ste pročitali - otvorili su 2003. godine zaposleni u spasilačkoj službi grada Barnaul, koji se bave evakuacijom uništenih automobila.Niz metoda otimanja kola na izložbi je neverovatno raznovrsan.

Lokalna policija darovala je muzeju mnogo zanimljivih dokaznih predmeta kao što su lažne registarske tablice, lažna vozačka dozvola i radio-signalne motore.

5. Muzej-ledolomac Angara, Irkutsk

Ledolomac Angara je jedan od najneobičnijih muzeja-spomenika u Irkutsku (3.240 milja istočno od Moskve). Najstariji ledolomac na svetu porinut je 1900. godine. Sagrađen je u brodogradilištima u Engleskoj po nalogu Odbora za izgradnju Sibirske železnice.

U vreme izgradnje, prevoz na području Irkutska uglavnom je bio ograničen na trajekte - koji su mogli samo ploviti iza ledenih površina. Angara se koristila sve do početka šezdesetih godina. Godine 1990. brod je pretvoren u muzej.

6. Muzej soli “Solikamsk”, Permska oblast

Uralski grad Solikamsk (čiji naziv u prevodu znači "so na reci Kami"), smešten je na 1000 milja istočno od Moskve. Osnovan je u 15. veku, kada je trgovačka porodica Kalinikov počela da proizvodi so. Lokalna ekonomija je u velikoj meri zavisila od vađenja minerala.

Solana je koristila tradicionalnu tehniku isparavanja, a sredinom 20. veka, to je ostala jedina solana u Rusiji koja koristi ovaj metod. Dana 1. januara 1972. godine zatvorena je i na kraju transformisana u muzej.

7. Memorijalni muzej-zatvor NKVD, Tomsk

Muzej-zatvor u Tomsku (3.618 km istočno od Moskve) nalazi se u podrumu bivšeg zatvora NKVD, koji je bio u funkciji od 1923. do 1944. godine. Dvorište zatvora sada se zove Vrt sećanja, gde se nalazi spomenik svim žrtvama represije.

Muzej obuhvata zatvorski koridor, komoru za zarobljenike i prostoriju u kojoj su istraživači radili.

Među eksponatima su istražne datoteke, foto albumi i zanatske radnje zatvorenika dok su bili u logorima i izgnanstvu.

Fotografije pogledajte OVDE.