Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJJAČE IZ RUSIJE: Ovako praše po teroristima (VIDEO)

Foto: Sputnik

NAJJAČE IZ RUSIJE: Ovako praše po teroristima (VIDEO)

Pogledajte najmoćnije višecevno oružje koje se koristi u ruskoj vojsci.

Svet
Autor: Glas Moskve

Nakon što je Ričard Gatling konstruisao prvo brzometno oružje sa najmanje četiri i najviše deset cevi, koje se pri dejstvu vrte oko zajedničke ose, ova vrsta naoružanja postala je ključna komponenta svake vojske.

Ruski kompleks AK-630M-2 „duet“ je savremena modifikacija šestocevnog mitraljeza AK-630. Od njenog prethodnika, nova verzija opremljena je elektronikom, koja joj omogućava da se proces nišanjenja automatizuje.

Ovo naoružanje može da za svega jedan minut ispali rekordnih 10.000 metaka kalibra 30 milimetara, što omogućava da uništi bilo koji leteći objekat na udaljenosti od maksimalnih četiri kilometra, bilo da se radi o avionu, dronu ili raketi.

Sistem AK-630M-2 se ugrađuje na manjim raketnim korvetama projekta „Bujan M“, a u planu je da se primeni i na drugim brodovima.

Mitraljez JAkB kalibra 12,7 milimetara konstruisan je krajem ’70-ih godina i to za borbene helikoptere Mi-24, koji su prvi put korišćeni u Avganistanu.

Piloti su se odmah „zaljubili“ u ovo oružje i dali su mu nadimak „metalorezač“. Može da ispali 5.500 metaka u minuti, što je dovoljno da uništi ceo konvoj neprijateljskih jedinica koji se ovom helikopteru nađe na putu.

Hibridni topovsko-raketni kompleks protivvazdušne odbrane „Pancir“ (rus.skr. ZRPK „Pancirь“) inicijalno je predviđen da štiti raketne komplekse velikog dometa s-300 i s-400.

On sada može istovremeno da uništava i kopnene tačkaste ciljeve, koje mogu predstavljati neprijateljski diverzanti. Kratkotrajni pritisak na okidač ovih topova dovodi do toga da u delovima sekunde ka neprijatelju poleti nekoliko desetina pancirno-zapaljivih, razornih i razorno-obeležavajućih granata u kal.30mm.

Mobilni višecevni protivvazdušni raketni sistem S-400 „trijumf“ — ponos je ruskih konstruktora. Još 2007. godine kompleks koji je isporučen ruskoj vojsci može efikasno da „skida“ sa neba sva savremena i perspektivna sredstva vazdušno-kosmičkog napada, uključujući one koje lete brzinom do pet kilometara u sekundi. Od njega nema spasa u vazduhu — avioni i krstareće rakete se uništavaju na daljini do 250 kilometara, balističke rakete do 60 kilometara. Iz početnog položaja u borbeni sistem se dospevaju za tri minuta.

Pogledajte najbolje od njih!