Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJLEPŠE PESME Rusi su pevali carskoj porodici

Foto: wikimedia.org

NAJLEPŠE PESME Rusi su pevali carskoj porodici

Tragična sudbina carske porodice Romanov zapečaćena je 17. jula 1918, kada su car Nikolaj Drugi i carica Aleksandra sa petoro dece i četvoro slugu streljani u podrumu Ipatjevskog doma.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Nakon ubistva carske porodice, u narodu se rađala krivica i žal, a mnoge pesme su ispevane i mnoge priče ispričane o ovoj prekretnici u ruskoj istoriji, piše Glas Moskve.

Tako su neke od najpoznatijih svakako pesme Sergeja Behtejeva (1879-1954), pesnika poznatog među pravoslavnim vernicima.

I sam duboko religiozan čovek, gardijski oficir carske armije, Sergej Behtejev tokom revolucionarnih previranja nije izdao svoju zakletvu, i ostao je veran svom Caru.

Od trenutka zatočenja carske porodice pa sve do svoje smrti u izgnanstvu, sve njegove pesme bile su posvećene jednoj temi – Carskim mučenicima i mnogostradalnoj Rusiji, koju je pesnik pozivao na pokajanje za greh caroodstupništva.

Nekoliko svojih pesama Sergej Behtejev je uspeo da proturi carskoj porodici, koja je bila u zatočeništvu. Carski zatočnici ne samo što su znali, već su i voleli njegove pesme. One su postale uteha za njih na kraju njihovog krsnog puta.

Nisu uzalud u dnevnicima Carice Aleksandre i kneginje Olge bile zapisane pesme Sergeja Behtejeva.

Poslušajte jednu od njih OVDE.