Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJNOVIJI "PANCIR-SM" stiže u rusku vojsku

Foto: twitter.com

NAJNOVIJI "PANCIR-SM" stiže u rusku vojsku

Ruska armija planira da u najskorije vreme u svoje redove primi najnoviju modernizaciju hibridnog topovsko-raketnog kompleksa Pancir-SM

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ova verzija kompleksa će se odlikovati raketama koje će imati praktično duplo veći domet od postojeće verzije koja se nalazi u redovima ruske vojske.

Radovi na novom „Pancir-SM“ sa raketama uvećanog dometa biće završeni već naredne, 2018. godine, piše Glas Moskve.

Procene su da će novi „Pancir-SM“ biti osposobljen da uništava leteće objekte na daljinama i do 40km, što ga stavlja u kategoriju PA sistema koji osim kratkog, može da pokriva i srednji domet.

Takođe se računa i na integraciju novog radara sa faznom antenskom rešetkom uvećanih borbenih sposobnosti.

Inače, ovaj kompleks se u jedinicama ruske vojske pojavio 2008. godine. Poslednja njegova modernizacija nosi oznaku „Pancir-S2“.

Odlikuje ga izuzetno kratko vreme reakcije, od otkrivanja cilja pa do dejstva po njemu. Ceo proces traje svega nekoliko sekundi, dok je vreme između lansiranja 2 rakete 1,5 sek.

Po ovim parametrima „Pancir-S2“ nema dostojnog rivala u svetu. Pored obaranja aviona i helikoptera, njegova posebna poslastica su bespilotne letelice i krstareće rakete, kao i ostali tipovi visokopreciznog vazduhoplovnog oružja čija brzina dostiže 1000 m/sek.