Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJRASKOŠNIJI MUZEJ NA SVETU: "Ermitaž" je nasleđe ruskih careva

Foto: wikimedia.org

NAJRASKOŠNIJI MUZEJ NA SVETU: "Ermitaž" je nasleđe ruskih careva

Sankt Peterburg, ruska prestonica kulture je magapolis u kojem se nalazi 2.000 biblioteka, više od 100 teatara, 45 izložbenih galerija, 62 bioskopa

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Grad je upisan na UNESKO popis svetske kulturne baštine kao područje sa 36 istorijskih arhitektonskih kompleksa i oko 4.000 pojedinačnih spomenika arhitekture, istorije i kulture – a među njima se nalazi i Državni muzej Ermitaž: jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu.

Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva, piše Glas Moskve.

U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata. Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost.

Danas, Ermitaž prikazuje raznoliku paletu umetnosti i artefakata (više od 3 miliona primeraka) iz svih krajeva sveta i iz cele istorije – od drevnog Egipta, pa sve do početka 20. stoleća u Evropi.

Najveći deo zbirke muzeja smešten je u Zimskom dvorcu, bivšoj zvaničnoj rezidenciji ruskih careva. Međutim, postoji niz drugih izložbenih lokacija, uključujući i nedavno otvoreno skladište na severu Sankt Peterburga, kao i filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Sa više od 3 miliona primeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i dela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa (i mnogih drugih), procenjuje se da bi jednom posetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe celi muzej, ako bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jednu minutu.

Razgledajući ogromnu zbirku umetničkih predmeta iz celog sveta, posetioci Ermitaža će uživati u raskošnim autentičnim prostorijama nekadašnjeg carskog dvorca. U enterijeru Ermitaža zastupljeni su različiti stilovi, od baroka do ampira, u zavisnosti od vremena kada su prostorije uređivane.

U muzeju je izložen nameštaj, kao i gobleni, tekstil, posuđe i umetnički predmeti iz celog sveta. Eksponati se nalaze u dnevnim i spavaćim sobama, u prestonim i balskim dvoranama i brojnim prostranim galerijama.