Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJVEĆI NEPRIJATELJ za ruski narod je Amerika

Foto: pixabay.com

NAJVEĆI NEPRIJATELJ za ruski narod je Amerika

​Glavni neprijatelj Rusije je i dalje SAD i od Pentagona preti najveća opasnost od eventualnog napada.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je ocena građana Rusije koji su učestvovali u najnovijem istraživanju "Levada centra" koje je sprovedeno krajem 2017. godine.

Na drugom mestu rang-liste neprijatelja Rusije je Ukrajina, a na trećem Evropa, prenosi Glas Moskve.

Medijski rat koji se vodi na relaciji Vašington-Moskva, sigurno je bitno uticao na rusko javno mnjenje, pa je 68 odsto ispitanika kazalo da je Amerika glavni neprijatelj, dok 29 odsto smatra da je to Ukrajina. Evropu kao neprijatelja doživljava 14 odsto Rusa.

Na četvrtom mestu neprijatelja Rusije našle su se tri bivše sovjetske republike na Baltiku, kao i Gruzija, a za njima sledi Poljska, pa Nemačka, NATO i Engleska.

Tek iza njih se kao neprijatelj Rusije nalazi "islamska država", odnosno radikalni islamisti sa kojima je ruska armija ratovala u Siriji.

Sociolog iz "Levada centra" Denis Volkov objašnjava da je rang-lista protivnika Rusije u direktnoj vezi sa zapadnim sankcijama, kao i sa informacijama koje građani RF slušaju i gledaju na malim ekranima.

“Od samog početka sukoba u Ukrajini došlo je do hlađenja odnosa sa Zapadom, jer je on stao na stranu vlasti u Kijevu”, objašnjava Volkov.

Glavni urednik časopisa "Rusija u globalnoj politici" Fjodor Lukjanov ističe da sve do događaja na Majdanu, Ukrajinu Rusi nisu doživljavali kao neprijatelja.

Ali kad je novo rukovodstvo u Kijevu temeljno okrenulo smer svoje politike, u Rusiji se takođe promenio odnos prema toj susednoj zemlji.

Što se tiče Poljske i tri baltičke države Litvanije, Letonije i Estonije, njihova rukovodstva su preuzela funkciju "telala" i iznose stavove dogovorene sa Vašingtonom.

Tragikomično je to kad Poljska i tri spomenute bivše sovjetske republike sada pokušavaju da budu Rusima "učitelji demokratije" i objašnjavaju im šta su to prave evropske vrednosti. Naravno da to samo utiče na pogoršanje odnosa sa Moskvom.

U junu 2017. godine bilo je napravljeno sociološko istraživanje koje je pokazalo da bi potencijalni agresori mogli biti SAD i Ukrajina, a tek na trećem mesto je blok NATO.

Bez obzira na medijski rat koji se već dosta dugo vodi u Rusiji, većina stanovnika uverena je da je zahvaljujući modernizaciji armije opasnost od stvarnog rata mala.

Rat u Siriji je pokazao da Rusi imaju mobilnu i dobro opremljenu armiju koja bi mogla da se suprotstavi bilo kojem agresoru.

Osim toga, sve dok Rusija ima moćni atomski arsenal nikome, pa ni najmoćnijoj Americi, ne pada na pamet da se sa njom sukobljava.

Dovoljno bi bilo da poleti samo dvesta raketa sa atomskim glavama i da se zemlja pretvori u pakao. To odlično znaju i u Moskvi i u Vašingtonu.