Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJVIŠI VRH EVROPE: Ovo je ruski stratovulkan Elbrus

Foto: resort-elbrus.ru

NAJVIŠI VRH EVROPE: Ovo je ruski stratovulkan Elbrus

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh sa nadmorskom visinom od 5.642 metara predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Danas se uzima da granicu Evrope i Azije čini Kavkaz odnosno vododelnica koju on pravi i prema tom shvatanju Elbrus se nalazi u Evropi, zbog čega se on danas smatra najvišim vrhom starog kontinenta umesto uvreženog mišljenja da je to Mon Blan.

Na Elbrusu se nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3800 metara nadmorske visine na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa, piše Glas Moskve.

Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snega nalazi nešto ispod 3700 metara nmv.

Uspon na vrh Elbrusa se obavlja gotovo isključivo južnom stranom i započinje u seocima Terskol i Čeget koja se nalazi ispod samog Elbrusa na nadmorskoj visini od oko 2.100 metara.

Na njih se nadovezuje turističko naselje Azau na čijem se kraju (na oko 2.300m) nalazi početak skijaških terena i polazište gondola i žičara, kao i staze kojom se pešice otpočinje uspon na vrh.

Na oko 4.670 metara nmv počinje najopasniji deo uspona tokom koga je neophodno praćenje jarkih markera koji obeležavaju najsigurniji prolaz ka vrhu zbog velikog broja pukotina u snegu koje se nalaze na tom delu Elbrusa.

Uska snežna staza vodi do pod istočni vrh na oko 4.950m nmv, posle čega počinje da ga obilazi, a sam nagib uspona se opet drastično ublažava.

Poslednji segment uspona predstavlja obilazak oko podnožja istočnog vrha iznad lednika do sedlovine između dva vrha koja se nalazi na visini od oko 5.416m i na kojoj ima skromnih ostataka manjeg skloništa.

Sa nje polaze markirane staze koje vode ka najvišem zapadnom vrhu (5.642m nmv) i nešto nižem istočnom vrhu (5.621m nmv), na čijim se obroncima nalaze ostaci britanskog Lend Rover Defendera.

Prva žena sa invaliditetom koja je osvojila Elbrus je Danijela Jovanović koja je 11. avgusta 2008. godine izašla na vrh između 9 i 10 časova po lokalnom vremenu. Ona je rođena sa teškim invaliditetom, bez šaka i stopala, a sportom je počela da se bavi 2001. godine.