Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAKON DOKAZIVANJA U SIRIJI, "Skarabej" i "Sfera" ulaze u rusku vojsku

Foto: mil.ru

NAKON DOKAZIVANJA U SIRIJI, "Skarabej" i "Sfera" ulaze u rusku vojsku

​Robot “Skarabej” i pokretna kamera “Sfera” biće isporučeni ruskim Oružanim snagama 2018. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Trenutno se priprema kompletan set projektne dokumentacije. U novembru se planiraju standardni testovi (u klimatskim komorama, na tabelama vibracija itd.). Po završetku testiranja, proizvod će biti spreman za raspoređivanje u Ministarstvo odbrane - planirano je 2018. godine", navodi se u saopštenju proizvođača.

Kompanija je napomenula da će pored aktuelne verzije "Skarabej" biti stvorena i mala platforma za daljinsko upravljanje, piše Glas Moskve.

Robotski kompleksi “Skarabej” i “Sfera” transportovani su u Siriju na zahtev inženjerskih trupa Ministarstva odbrane, gde su testirani. U toku operacije zabeleženi su pozitivni aspekti opreme, a izražene su i želje za modernizacijom.

"Skarabej" je mala platforma na točkovima sa video kamerom visoke rezolucije, mikrofonom i termičkim snimačem. Robot se kontroliše preko digitalnog radio kanala sa konzole za video nadzor.

"Sfera" je uređaj koji predstavlja loptu sa četiri video kamere sa LED pozadinskim osvetljenjem, mikrofonom i informacijskim predajnikom koji pruža pogled od 360 stepeni. Visoka čvrstoća omogućuje uređaju da izdrži padove sa visine do pet metara, a ima i ugrađeni sistem za pozicioniranje.

Uređaji se mogu spuštati u bunare i podzemne tunele, ubaciti kroz prozore, kako bi se daljinski pregledale prostorije u potrazi za sumnjivim predmetima.