Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAPADAČ IZ MANČESTERA poreklom Libijac, rođen u Britaniji

Foto: tv360nigeria.com

NAPADAČ IZ MANČESTERA poreklom Libijac, rođen u Britaniji

Salman Abedi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene​​

Svet
Izvor: Tanjug

Britanska premijerka Tereza Mej je potvrdila da je Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji.

Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Od ranije je poznat britanskim vlastima.

Njegovi roditelji su emigrirali iz Libije u London, a potom su se preselili u južno predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici.

Kako je preneo Rojters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je Abedi živeo.

Istražitelji ispituju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu sa DAEŠ-om, navode izvori američke vlade.

„Tajms“ piše da se veruje da se Abedi nedavno u Britaniju vratio iz Libije. Veruje se i da je putovao vozom iz Londona pre napada.

Oglasio se i Univerzitet Salford, potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi.

Mančesterska policija saopštila je juče da je uhapšen 23-godišnji muškarac u vezi sa bombaškim napadom u Mančesteru, a mediji spekulišu da je u pitanju Abedijev brat.

Abedi je imao i sestru Džomnu Abedi, navode američki bezbednosni zvaničnici.

Predstavnik džamije Didzberi u Mančesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abedi išao u drugu.

„Uspeo sam da stupim u kontakt s čovekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah pošto je ubijen Muamer el Gadafi“, kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef.

Kako je kazao, moguće je da su braća od tada bila na relaciji Libija—Britanija.