Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAPRAVLJEN OD SOVJETSKIH DELOVA: Rusija "oživela" bombarder Tu-160M

Foto: airforce.ru

NAPRAVLJEN OD SOVJETSKIH DELOVA: Rusija "oživela" bombarder Tu-160M

Strateški bombarder Tu-160M sa fabričkim brojem 8-04 u januaru je počeo testiranja, saopštio je izvor u ruskoj vojnoj industriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Do kraja 2018. godine ovaj nosač raketa će biti predat Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. On je javnosti predstavljen u novembru 2017. godine u Kazanjskom avijacionom preduzeću.

Ovaj avion je napravljen iz sovjetskih delova i nije obrazac modernizovane varijante bombardera — Tu-160M2, prenosi Glas Moskve.

„Na avionu je izvršena mala modernizacija, motori su ostali stari“, objasnio je izvor, dodavši da je nemoguća proizvodnja Tu-160M2 od nule zbog nepotpune dokumentacije.

Pokazni let ove letelice planiran je za 25. januar. Kako je saopštila pres-službe Kremlja, pratiće ga predsednik Rusije Vladimir Putin.

Serijska proizvodnja Tu-160, koja je počela 1984. godine u Kazanju, bila je obustavljena`90-ih godina nakon što je Boris Jeljcin1992. godine objavio obustavljanje kupovine ovih aviona.

U 1997. godini počeli su radovi na nastavku proizvodnje: dve letelice su izgrađene iz starih delova koji su sačuvani u preduzeću.

U ovom trenutku u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije se nalazi 11 aviona Tu-160 i pet Tu-160M.